Η Κομισιόν ενέκρινε το "Acheta domesticus" ως τρόφιμο

Ο οικοδίαιτος γρύλος γίνεται το τρίτο έντομο που εγκρίνεται ως συστατικό τροφίμων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες, η Επιτροπή ενέκρινε την εμπορία οικοδίαιτων γρύλλων (Acheta domesticus) ως νέων τροφίμων στην ΕΕ. Είναι το τρίτο έντομο που εγκρίθηκε για κατανάλωση και ακολουθεί τις προηγούμενες άδειες που χορηγήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο για τον αποξηραμένο αλευροσκώληκα και τον Νοέμβριο για την αποδημητική ακρίδα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οικοδίαιτος κρίκος θα είναι διαθέσιμος ολόκληρος, είτε κατεψυγμένος είτε αποξηραμένος, καθώς επίσης και σε σκόνη. 

Tα κράτη μέλη ενέκριναν την εμπορία του εν λόγω εντόμου στις 8 Δεκεμβρίου 2021, κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του εν λόγω εντόμου είναι ασφαλής στο πλαίσιο των χρήσεων που υπέβαλε η αιτούσα εταιρεία.

Τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το νέο τρόφιμο θα φέρουν κατάλληλη ετικέτα που θα επισημαίνει πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας έχει διαπιστώσει ότι τα έντομα αποτελούν θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, εδώδιμες ίνες και ανόργανα στοιχεία.

Επιπλέον, τα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», τα έντομα προσδιορίζονται επίσης ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών που θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ