Συνεχίζει το ράλι του πετρελαίου πάρα την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Νέα αύξηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» και χθες, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν πείθονται για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων - Πορεία για τα 100 δολάρια το βαρέλι

Μπορεί να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, και αυτό να έχει αντίκτυπο στο φυσικό αέριο που οι τιμές του άρχισαν να υποχωρούν, ωστόσο το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό ράλι του.

Έτσι και χθες οι τιμές αυξήθηκαν καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επανέλαβαν ότι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για μια ρωσική απόσυρση από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα, μια κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυξάνεται.

Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι χθες Τετάρτη, στο φόντο των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν έχουν επαληθεύσει τον ισχυρισμό πως η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

Χωρίς ακλόνητα στοιχεία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, το αφήγημα της εκτόνωσης της έντασης που μείωνε τις τιμές, από χθες έχει επιστρέψει στην πιθανότητα κλιμάκωσης, δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στην CIBC Private Wealth Management.

Το ανοδικό κλίμα των τιμών του πετρελαίου ενισχύεται από το γεγονός ότι τα αποθέματα στον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης αργού στις ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με έκθεση της Energy Information Administration.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου από την πρωτογενή αποθήκευση, -ένας δείκτης της ζήτησης-, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο σε εβδομαδιαία δεδομένα από το 1990.

Έτσι, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η παγκόσμια ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, εξαντλώντας τα αποθέματα και αναγκάζοντας τους εμπόρους να πληρώσουν μεγάλα ασφάλιστρα για να πάρουν στα χέρια τους τα βαρέλια.

Το ράλι αύξησε τις τιμές και των άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης. Αυτό ενισχύει τον πληθωρισμό και αναδεικνύει μια ακανθώδη πρόκληση για όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και για τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το WTI για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,26 δολάρια στα 94,33 δολάρια το βαρέλι χθες στη Νέα Υόρκη.

Το Brent για παράδοση Απριλίου ανέβηκε κατά 2,21 δολάρια στα 95,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ακολουθεί βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία.

Το premium του προμηνιαίου συμβολαίου του πετρελαίου Brent έως τον δεύτερο μήνα – γνωστό ως prompt timepread – αυξήθηκε περαιτέρω αφού έφτασε στη μεγαλύτερη ανοδική δομή από το 2019 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ σηματοδοτεί ολοένα και περισσότερο ότι το καλοκαίρι δεν θα φέρει καμία ανακούφιση στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αντιμετωπίσουν το διευρυνόμενο έλλειμμα στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς η ασταθής αγορά εκτοξεύει τις τιμές του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ