Λεμέρ: «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας»

«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με πτώση των μετοχών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν πτώση σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η ανακοίνωση αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων ήρθε να προστεθεί στους φόβους για την ουκρανική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:27 ώρα Ελλάδας. Η άνοδος στις μετοχές των εταιριών εξόρυξης καθώς και πετρελαίου και αερίου αντισταθμίστηκε από τις απώλειες στον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής.

Η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 0,4% αφού ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 1,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Mastercard και Visa μπλοκάρουν συναλλαγές από τη Ρωσία

Η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η Mastercard ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ρυθμιστικούς φορείς το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.

Η Visa ακολούθησε με μια ανακοίνωσή της λέγοντας ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις και θα συμμορφωθεί επίσης με τυχόν πρόσθετες κυρώσεις που ενδέχεται να εφαρμοστούν. 

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεμήνυσαν ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και θα αποκλείσουν πολλές από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζας από το διεθνές σύστημα πληρωμών της ελβετικής εταιρείας SWIFT. Χθες Δευτέρα, τέθηκαν σε εφαρμογή κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ρίξει στην αγορά μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων που διαθέτει.

Σταθεροποιητικά κινείται το ρούβλι μετά τη σφοδρή χθεσινή υποτίμηση. Στα 100:1 η ισοτιμία με το δολάριο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ