Καλπάζει το πετρέλαιο - Άγγιξε τα $136 στην Ασία

Αιτία της κατακόρυφης ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο CNN.

Του Νέστορα Βασιλείου 

Ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ραγδαία μεταβαλλόμενων κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. 

Οι αγορές της Ασίας στο άνοιγμα τους τα ξημερώματα βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent εκτοξεύθηκε στα $136 το βαρέλι και του WTI στα $130. 

Αιτία της κατακόρυφης ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο CNN, με τις οποίες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, που θα αγγίζουν το ρωσικό πετρέλαιο. 

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν. 

Οι αγορές είναι σαφώς ανήσυχες καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα βγάλει εκτός προμηθειών τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού πετρελαίου στον κόσμο. 

Η Ρωσία υπό κανονικές συνθήκες:

- Παράγει: 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως

- Εξάγει: 8 εκατ. βαρέλια

- Εσωτερική αγορά: 3 εκατ. βαρέλια

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι η τιμή του χρυσού. 

Το ασφαλές καταφύγιο, όπως χαρακτηρίζεται, επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη φήμη του, καθώς η τιμή του στο άνοιγμα των αγορών της Ασίας αυξήθηκε σχεδόν στα $2.000 ανά ουγγιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ