Σε Lockdown το 4ο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου - Ανησυχίες στο εμπόριο

Η Κίνα αντιμετωπίζει τα χειρότερα επίπεδα της πανδημίας του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, με τις μεγάλες πόλεις να επιστρέφουν σε lockdown.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε μέχρι και 5% το πρωί της Δευτέρας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τα χειρότερα επίπεδα της πανδημίας του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, με τις μεγάλες πόλεις να επιστρέφουν σε lockdown, ενώ άλλες πόλεις βλέπουν επίσης αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεφούτου Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital εξηγεί ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να ζημιωθεί λόγω του νέου κύματος κορωνοϊού, το οποίο ανάγκασε την κινεζική κυβέρνηση να επιβάλει πλήρά ή μερικό lockdown στις οικονομικά ευημερούσες νότιες επαρχίες της χώρας.

Εξηγεί ότι ως αποτέλεσμα, οι έμποροι μετοχών ρευστοποίησαν κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 5% στις 19.531, με συνολική απώλεια 15% από την περασμένη εβδομάδα, τον Shanghai Composite Index να υποχωρεί 2,5% στις 3.223 και τον δείκτη CSI300 να υποχωρεί 3% στις 4.174.

Το χειρότερο ξέσπασμα Covid τα τελευταία δύο χρόνια: Η στάση της κυβέρνησης για «μηδενικό Covid»

Η Κίνα βιώνει τη μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού από το τέλος του μεγάλου Lockwdown τον Μάρτιο του 2020, με πάνω από 1.800 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφονται την Κυριακή 13 Μαρτίου, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός των τελευταίων δύο ετών και υπερτριπλάσιος από τον αριθμό που αναφέρθηκε το Σάββατο.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου αναφέρει ότι σύμφωνα με την πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου για την εξάλειψη της μετάδοσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο νότιος τεχνολογικός κόμβος Shenzhen και η βορειοανατολική επαρχία Jilin έχουν επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς, πραγματοποίησαν μαζικές δοκιμές και ανέστειλαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το Shenzhen, συχνά γνωστό ως Silicon Valley της Κίνας, συνδέει το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ με την ηπειρωτική χώρα της Κίνας, με πληθυσμό άνω των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής στον κόσμο, ιδιαίτερα για ηλεκτρονικά, και έχει το 4ο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου σημειώνει ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων στον κόσμο και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID στη χώρα θα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση για αυτά τα εμπορεύματα, σε συνδυασμό με ανησυχίες για διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ