Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο τη Δευτέρα ως μέρος των μέτρων κατά των κυρώσεων της κυβέρνησης που θα επιτρέψει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να καταχωρούν αεροπλάνα που μισθώνονται από ξένες εταιρείες στη Ρωσία, όπου θα τους χορηγούνται τοπικά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τα ξένα μισθωμένα αεροσκάφη τους και να εκμεταλλευτούν τα αεροπλάνα σε εσωτερικά δρομολόγια, ενώ θα δυσκολέψει τις ξένες εταιρείες να ανακτήσουν τα τζετ τους χωρίς την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης.
Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απαιτούν από τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης να ανακτήσουν όλα τα αεροσκάφη που μίσθωσαν σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μέχρι το τέλος του μήνα.
Δυτικοί κατασκευαστές αεροσκαφών όπως η Airbus (EADSF) και η Boeing (BA) έχουν ήδη διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών στα ανταλλακτικά που χρειάζονται για τη συντήρηση και την ασφαλή πτήση των τζετ τους. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται 305 αεροσκάφη Airbus και 332 αεροσκάφη Boeing, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την εταιρεία ανάλυσης αεροπορίας Cirium.
Η Ρωσία διαθέτει επίσης 83 περιφερειακά τζετ κατασκευασμένα από δυτικούς κατασκευαστές όπως οι Bombardier, Embraer και ATR. Μόνο 144 αεροπλάνα στους ενεργούς στόλους των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών κατασκευάστηκαν στη Ρωσία.
Τα στοιχεία της Cirium δείχνουν ότι το 85% αυτών των αεροπλάνων ξένης κατασκευής ανήκουν σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν ήταν σαφές πώς οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης θα μπορούσαν να είχαν στην κατοχή τους αυτά τα αεροπλάνα ενώ αυτά παραμένουν σε ρωσικό έδαφος. Οι πρόσθετες κυρώσεις που απαγορεύουν στα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στις περισσότερες άλλες χώρες έχουν περιορίσει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών της ουσιαστικά στις εσωτερικές πτήσεις.
Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας και δεν είναι σαφές εάν θα θέλουν καν αυτά τα αεροπλάνα πίσω. Τα αεροπλάνα δεν θα έχουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά και δεν θα έχουν έγκυρα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που θα ήταν αποδεκτά από τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες.
«Αυτά τα αεριωθούμενα αεροπλάνα δεν θα υποστηρίζονται πλέον με ανταλλακτικά και συντήρηση», δήλωσε ο Richard Aboulafia, διευθύνων σύμβουλος της AeroDynamic Advisory. «Είναι πραγματικό ζήτημα αν χάσουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν δεν τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία ή ειδικά εάν κανιβαλιστούν για ανταλλακτικά».
Η απώλεια της πρόσβασης στο 85% των αεροπλάνων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό θα ήταν ένα ακρωτηριαστικό πλήγμα για την οικονομία της χώρας.
Η Ρωσία είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο σε ξηρά, περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Χρειάζεται μια βιώσιμη αεροπορική βιομηχανία για να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία, δήλωσε ο Charles Lichfield, αναπληρωτής διευθυντής του GeoEconomics Center στο Atlantic Council, μιας διεθνούς δεξαμενής σκέψης.
«Είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ρωσίας», είπε. "Θέλουν κάποια βασική εγχώρια βιομηχανία να παραμείνει στη θέση της. Οι Ρώσοι δεν πετούν τόσο πολύ όσο οι Αμερικανοί. Δεν πετούν στη Σιβηρία για διακοπές".
Η αεροπορική βιομηχανία της είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για τις διεθνείς πτήσεις αλλά και για τις εγχώριες υπηρεσίες για τον ενεργειακό της τομέα, λόγω της ανάγκης μεταφοράς μηχανικών, άλλων εργαζομένων και εξοπλισμού από και προς τα απομακρυσμένα κοιτάσματα πετρελαίου της.
«Η αεροπορία είναι ένας απίστευτος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Robert Mann, σύμβουλος και αναλυτής αεροπορικών εταιρειών. «Χωρίς αυτό, το πας πίσω σε μια σχεδόν αγροτική οικονομία, προσπαθώντας να λειτουργήσεις με σιδηροδρομικό δίκτυο».
Η Ρωσία δεν χρειάζεται όλα τα αεροπλάνα που καταλαμβάνει, καθώς το πλήγμα στην οικονομία της από τις κυρώσεις θα μειώσει σημαντικά την ανάγκη για αεροπορικά ταξίδια, δήλωσε η Betsy Snyder, πιστωτική αναλύτρια που καλύπτει εταιρείες leasing αεροσκαφών της Standard & Poor's.
«Η ρωσική οικονομία πέφτει στα ύψη», είπε. "Κανείς δεν θα μπαίνει και θα βγαίνει από τη Ρωσία, οι Ρώσοι πολίτες χάνουν τα χρήματά τους, ώστε να μην έχουν τα χρήματα για να ταξιδέψουν στο μέλλον. Μπορεί [οι αεροπορικές εταιρείες] να είναι μια πολύ μικρότερη επιχείρηση."
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα πολλά από τα αεροπλάνα που κατασχέθηκαν να γίνουν κανιβαλισμένα για ανταλλακτικά.
"Εάν δεν έχετε αρχή κατασκευής ανταλλακτικών, τότε δεν θα πρέπει να το φτιάχνετε μόνοι σας", είπε ο Mann. "Δεν ξέρετε ποια πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν. Έχετε καταλάβει σωστά τα εσωτερικά χαρακτηριστικά; Όταν το τοποθετείτε σε ένα τμήμα στροβίλου ενός κινητήρα, θα λειτουργεί όπως είχε σχεδιαστεί;"
Η πτήση με ρωσικά αεροπλάνα πρόκειται να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη
Ο Mann είπε ότι όταν ένα εξάρτημα φτάσει στο τέλος της σχεδιασμένης του χρησιμότητας, που είναι γνωστό ως "πράσινη ώρα", μια αεροπορική εταιρεία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της πτήσης με εξαρτήματα που θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί για λόγους ασφαλείας ή της κλοπής εξαρτημάτων από άλλα αεροπλάνα.
«Μπορείτε να περάσετε από αυτή τη διαδικασία αρκεί να έχετε αεροπλάνα που έχουν πράσινο χρόνο», είπε. "Καθώς τελειώνετε από αεροπλάνα, το δίκτυό σας μικραίνει και μπορείτε να πετάτε λιγότερες ώρες κάθε μέρα, μέχρι να μην έχετε αεροπορική εταιρεία."
Επομένως, ακόμη και η διατήρηση των αεροπλάνων δεν θα κρατήσει απαραίτητα τη ρωσική αεροπορική βιομηχανία σε λειτουργία."Μέσα σε ένα χρόνο η Ρωσία θα πάψει να έχει οποιοδήποτε είδος βιώσιμης αεροπορικής βιομηχανίας", είπε ο Aboulafia, προσθέτοντας ότι η αεροπορική της βιομηχανία θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί κάπου μεταξύ των βαρέων βιομηχανίες στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Μπορεί μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία να ζήσει χωρίς μια σύγχρονη, βιώσιμη αεροπορική βιομηχανία; «Αυτή είναι μια διατριβή που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ», είπε ο Αμπουλάφια. «Αλλά πρόκειται να γίνει».
ΠΗΓΗ: Cnn