Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup

Συνεδριάζουν ταυτόχρονα τα Συμβούλια Eurogroup, Γενικών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Γεωργίας- Αλιείας.

Σε τέσσερις διαφορετικές συνθέσεις συνεδριάζει, σχεδόν ταυτόχρονα, σήμερα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ: το πρόσθετο Eurogroup (σε περιεκτική σύνθεση και επίπεδο 27) Υπουργών Οικονομικών, το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του άρθρου 50 (27) για το Brexit, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (28) και το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας (28).

H αρχή γίνεται με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που έχει συγκληθεί εκτάκτως, ώστε οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να αποτιμήσουν τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του ΗΒ για το Brexit, αλλά και για να παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για την συνομολόγηση της "πολιτικής διακήρυξης για την μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ", ένα κείμενο που ακολούθως αύριο θα παραδοθεί στους 27 sherpas (προσωπικοί εκπρόσωποι των πρωθυπουργών και προέδρων των κυβερνήσεων και κρατών), προ της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Κυριακής (25 Νοεμβρίου). Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία αποχώρησης, το μόνο σημείο που παραμένει ανοιχτό είναι ο καθορισμός της τελικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου που ξεκινά μετά την 29η Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα μπορούσε να οριστεί, αν είναι δυνατόν ως και τις 21 Δεκεμβρίου 2022, αντί 2021, όπως είχε αναφέρει ο Μ.Μπαρνιέ κατά την παρουσίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης την Περασμένη Πέμπτη.

Ακολούθως το πρόσθετο Συμβούλιο Eurogroup, ξεκινά τις εργασίες του στις 11 με συμμετοχή 27 κρατών μελών για να συζητήσει την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Στόχος της συνάντησης θα είναι η συνέχιση των προετοιμασιών πριν από τη συνάντηση κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο. Οι Υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων, βάσει αξιολόγησης εκ μέρους των θεσμικών οργάνων. Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει επίσης απόψεις σχετικά με την τρέχουσα ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας για εκκαθάριση τραπεζών και θα συζητήσει τους πιθανούς σχετικούς περιορισμούς και επιλογές.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης την καθιέρωση μιας κοινής διευκόλυνσης για τη στήριξη του Ταμείου ενιαίας εξυγίανσης. Οι 27 θα ασχοληθούν ειδικότερα με τη δυνατότητα εισαγωγής του συστήματος εγγύησης τελευταίας καταφυγής πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024. Ακολούθως, με βάση προηγούμενες συζητήσεις, οι υπουργοί θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ του ΕSM και άλλων θεσμικών οργάνων.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει θέματα βιωσιμότητας του χρέους, συγκεκριμένα μια πιθανή εισαγωγή ενιαίων ρητρών συλλογικής δράσης (single limb CACs) και τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ΕSM στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών και των πιστωτών τους, σύμφωνα με την πρακτική του ΔΝΤ. Τέλος η  Ευρωομάδα θα εξετάσει προτάσεις για την εισαγωγή μέσων σταθεροποίησης και σύγκλισης, που συνήθως ονομάζονται  και ως "προϋπολογισμός της Ευρωζώνης".

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ξεκινήσει και αυτό τις εργασίες του στις 11:00 υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κεντρική Ασία πριν από την υπουργική συνάντηση ΕΕ-Κεντρικής Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου. Το Συμβούλιο θα συζητήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Η συζήτηση θα καλύψει ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία μεταρρύθμισης στη χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ουκρανίας και της Αζοφικής Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση και τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ στην απάντησή της στην κατάσταση.

Το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών συνοδευόμενοι από υπουργούς Άμυνας θα πραγματοποιήσουν συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Θα  εξετάσουν την πρωτοβουλία για την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), της συντονισμένης ετήσιας έκθεσης για την άμυνα (CARD), του ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, της στρατιωτικής κινητικότητας, (MPCC), το πολιτικό σύμπλεγμα της ΚΠΑΑ και την πρόταση για μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση για την ειρήνη. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα. (Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τρίτη).

Τέλος σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, οι 28 εξετάσουν τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2019 και το 2020 και το Συμβούλιο πρόκειται να συμφωνήσει για τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων. Ακολούθως το Συμβούλιο θα προβεί επίσης σε απολογισμό της προόδου που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη δέσμη μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 (ΚΑΠ), ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ, και την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) γεωργικών προϊόντων.

Τέλος οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της φυτοπροστασίας, την πρόσφατα συσταθείσα Task Force για την  Αφρική (TFRQ), την τρέχουσα κατάσταση στα κύρια τμήματα της γεωργικής αγοράς και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ