Σταθεροποιείται το πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ

Το πετρέλαιο σταθεροποιείται μετά τη μεγάλη πτώση στην πρόβλεψη της ανάπτυξης που ανακοίνωσε το ΔΝΤ

Οι ασιατικές αγορές ήταν οριακά υψηλότερες την Τετάρτη, ενώ το πετρέλαιο άρχισε να ανακάμπτει μετά την υποβάθμιση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 που είχε οδηγήσει σε πτώση των τιμών του αργού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προοπτικές του κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω πληθωριστικών κρίσεων που συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την πανδημία του κορωνοϊού – προκαλώντας πτώση πέντε τοις εκατό στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη.

"Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται πολύ - όπως τα σεισμικά κύματα που προέρχονται από το επίκεντρο ενός σεισμού", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας σε έκθεσή του.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ανακάμπτουν την Τετάρτη, ωστόσο, και οι ασιατικές μετοχές επίσης αυξήθηκαν ως επί το πλείστον μετά από ένα θετικό προβάδισμα από τη Wall Street, όπου οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι με βάση τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την έναρξη της στέγασης και τα σταθερά εταιρικά κέρδη.

Και τα δύο βασικά συμβόλαια ανέβηκαν, αλλά το αργό έχει υποστεί μεγάλα σοκ φέτος, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου η οικονομία έχει πληγεί από περιορισμούς κατά του COVID.

Σε δεκάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να απαγορεύεται να φύγουν από τα σπίτια τους στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης και στον τεχνολογικό κόμβο Shenzhen, όπου η πανδημία κορωνοϊού έχει καταστρέψει τις γραμμές ανεφοδιασμού και έχει κλείσει τις επιχειρήσεις.

"Η Κίνα συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στην απομόχλευση τμημάτων της οικονομίας, ενώ προσπαθεί να προσθέσει κίνητρα με στοχευμένο τρόπο ανά τομέα", δήλωσε ο Jeffrey Haley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

«Ωστόσο, το lockdown στη Σαγκάη και ο φόβος ότι η πολιτική της για μηδενικά κρούσματα που θα στριμώξει την ανάπτυξη φέτος συνεχίζει να επιβαρύνει τις αγορές που σαφώς θέλουν περισσότερα από τα συνήθη μέτρα τόνωσης από τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δείκτης Shanghai Composite ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ των μεγάλων ασιατικών αγορών, σημειώνοντας πτώση 1,35% στο κλείσιμο.

Το Χονγκ Κονγκ - το οποίο έπεσε κατακόρυφα την Τρίτη λόγω ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη καταστολή του τεχνολογικού τομέα του Πεκίνου - έκλεισε επίσης χαμηλά, με τις κινεζικές τράπεζες να διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Το Τόκιο κέρδισε 0,86%, ενισχυμένο από το φθηνότερο γεν. Η Τζακάρτα, το Σίδνεϊ και η Ταϊπέι κινήθηκαν ανοδικά ενώ η Σεούλ ήταν αμετάβλητη.

Παρά το ράλι στη Wall Street, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της έκθεσης κερδών από το Netflix, που δείχνει πτώση των συνδρομών το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια πτώση για το Netflix εδώ και μια δεκαετία και έπληξε τις μετοχές του γίγαντα streaming, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τέταρτο της αξίας τους στις συναλλαγές μετά την αγορά.

Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη της Τρίτης όταν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ.

Αφού έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη λόγω της ανακοίνωσης του ΔΝΤ, οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης άνοιξαν την ημέρα σε θετικό έδαφος, με το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη να είναι ελαφρώς ανοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ