Η νορβηγική Vaar Energi αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου

Η νορβηγική Vaar Energi αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, την ώρα που μειώνεται η παροχή από την Gazprom

Η νορβηγική Vaar Energi παράγει επί του παρόντος όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί και δεν προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία κατευθύνει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι στη Βρετανία, δήλωσε ο Torger Roed, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είναι αρμπιτράζ, πουλάς το φυσικό αέριο εκεί που έχει τη μεγαλύτερη αξία», πρόσθεσε. Η Vaar την Τετάρτη σημείωσε απότομη άνοδο στα κέρδη πρώτου τριμήνου και αύξησε την καθοδήγηση της για το μέρισμα ολόκληρου του έτους.

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG επιβεβαίωσε ότι η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι πελάτες της εταιρείας εξακολουθούν να προμηθεύονται τα καύσιμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

«Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου αποτελεί παραβίαση της σύμβασης και η PGNiG διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα συμβατικά και νομικά μέσα για να το πράξει», ανέφερε η εταιρεία.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά ότι είχε λιγότερα τέτοια αιτήματα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Τα αιτήματα ανήλθαν σε 48,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 27 Απριλίου, από 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 26 Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Πρόεδρος της κρατικής ρωσικής Δούμας δήλωσε ότι η Gazprom έχει λάβει τη σωστή απόφαση, όσον αφορά την πλήρη αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία και είπε ότι η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

 «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που δεν είναι φιλικές προς εμάς», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ