Reuters: Για αυτούς τους λόγους ο Μασκ δεν θα εξαγοράσει το Twitter!

Τα σινιάλα που δείχνουν ότι η εξαγορά - «μαμούθ» του γνωστού δισεκατομμυριούχου δεν θα προχωρήσει. Οι σοβαροί πονοκέφαλοι, ο παράγοντας Πεκίνο και πώς ο Μασκ έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία.

Την εκτίμηση ότι ο διάσημος δισεκατομμυριούχος θα κάνει τελικά πίσω σε σχέση με την εξαγορά του Twitter εκφράζουν οι αρθρογράφοι του Reuters. 

Οπως αναφέρουν στη στήλη Breakingviews οι Lauren Silva Laughlin και η Gina Chon, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Έλον Μασκ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να αντιμετωπίσει τα εμβληματικά ζαχαροπλαστεία See's Candies του Warren Buffett. Μετά... άλλαξε γνώμη. Δεν θα ήταν περίεργο αν η συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του Twitter έχει την ίδια κατάληξη.

Σίγουρα, το αφεντικό της Tesla σοβαρολογεί για την εξαγορά του δημοφιλούς social media. Η χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley είναι εξασφαλισμένη. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα 1 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος - ή το Twitter - εάν παραιτηθούν από τη συμφωνία. Και οι δικηγόροι του Twitter έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν μια ρήτρα «απόδοσης» (σ.τ.μ. specific performance), η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να εξαναγκάσει τον Musk να αγοράσει την εταιρεία εάν απειλήσει με υπαναχώρηση, αν και στην πράξη θα μπορούσε να υπάρξει διακανονισμός με αύξηση του προστίμου του 1 δισ. δολαρίων. 

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να επανεξετάσει το deal ο Elom Musk. Ο μεγαλύτερος είναι η Tesla. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει χάσει περίπου 20% από τότε που ο Μασκ αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στο Twitter, εν μέρει επειδή ενδέχεται να πουλήσει μετοχές για να χρηματοδοτήσει τα νέα του σχέδια. Εάν η μετοχή της Tesla ανακάμψει - κάτι ιδιαίτερα πιθανό αν ακυρωθεί το deal για το Twitter - θα ανακτήσει περιουσία ύψους 40 δισ. δολαρίων, ποσό υπεραρκετό για να καλύψει το πρόστιμο του 1 δισ. δολ. 

Η Κίνα είναι επίσης ένα σημαντικό κομβικό σημείο. Η Tesla παράγει τα μισά της οχήματά εκεί, καθώς και το ένα τέταρτο των εσόδων της. Ομως το Twitter δεν είναι φίλος του Πεκίνου εδώ και χρόνια, με πιο πρόσφατο επεισόδιο το γεγονός ότι αψήφησε τις επιταγές της Κίνας στον χειρισμό περιεχομένου που σχετίζεται με διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να εκβιάσει τον Musk μέσω της Tesla εάν το Twitter αρνηθεί να «παίξει μπάλα». Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα άβολο για τον αυτοαποκαλούμενο «απόλυτο υπέρμαχο του ελεύθερου λόγου».

Στην πραγματικότητα, οι απόλυτες θέσεις του Μασκ πιθανότατα δεν θα μακροημερεύσουν μετά από μια εξαγορά του Twitter. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν δήλωσε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία πρέπει να ελέγχει το παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με περιορισμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι λιγότερο επιθετικές, άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά την ίδια απειλή. 

Ένα πράγμα διευκολύνει τον Μασκ σε ενδεχόμενη προσπάθειά του να υπαναχωρήσει προτού κληθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα: Η αγορά το περιμένει ήδη. Η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή 11% χαμηλότερα από την τιμή της προσφοράς του – ένα αρκετά μεγάλο discount για ένα deal που δεν αναμένεται να έχει προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού.

Τα tweets του Μασκ που επικρίνουν ορισμένες ενέργειες της εταιρείας -πιθανώς παραβιάζοντας τη συμφωνία εξαγοράς- υποδηλώνουν ότι μπορεί ήδη να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του. Το πιθανότερο είναι ότι η προσοχή του θα στραφεί αλλού.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά...

ΠΗΓΗ: Reuters / Euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ