Τι αποφάσησε το Eurogroup μετά από 19 ώρες συνεδρίας

Όλες οι αποφάσεις.

Συμφωνία επετεύχθη τελικώς στις Βρυξέλλες, μετά από 19 ώρες συνεδριάσεων του eurοgroup, σχετικά με μια μακρά δέσμη μέτρων για  την εμβάθυνση της ευρωζώνης, την οποία θα κληθούν πλέον να υιοθετήσουν οι 27 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, σε Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (σε διευρυμένη σύνθεση) στις 14 Δεκεμβρίου. Στην πράξη οι 19 Υπουργοί Οικονομικών ολοκλήρωσαν χθες σχετικά γρήγορα το πρώτο μέρος της συνεδρίασης (που ξεκίνησε στις 13:00) τοπική και υιοθέτησαν δήλωση σχετικά με τα προσχέδια προϋπολογισμών των Κ-Μ (περί τις 16:00 τοπική ώρα). Ακολούθως ξεκίνησε η συνεδρίαση σε διευρυμένη σύνθεση (27 Κ-Μ) η οποία έληξε στις 07:00 το πρωί της Τρίτης.

"Τα καταφέραμε, μετά από πολλούς μήνες συνεδριάσεων, να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ευρώ", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης.

Κατά τη διάρκεια της κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλιγκ, τα τελικά κείμενα των συμφωνιών δεν είχαν ακόμη "καθαρογραφεί". Επιπλέον και ειδικά για τον EDIS (τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων) οι 27 ανέθεσαν σε ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου (High level Group) να σχεδιάσει και να οργανώσει τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του.

Αναλυτικά, οι 27 συμφώνησαν στην εισαγωγή single limb CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης, ενιαίου επιπέδου) το 2022, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους. Επιπλέον συμφώνησαν σε νέους κανόνες προληπτικής χρηματοδοτική στήριξης των Κρατών Μελών από τον ESM. Mια πρόταση για τη αναμόρφωση της συνθήκης του ESM θα προετοιμαστεί για να παρουσιαστεί και πάλι στα Κράτη Μέλη εν καιρώ.

Σε σχέση με τον "προϋπολογισμό της ευρωζώνης", οι 27 δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε σχέση με την "σταθεροποιητική του λειτουργία", όπως ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί "δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και η τεχνική επεξεργασία συνεχίζεται", αν και το eurogroup κατέγραψε τόσο την γαλλογερμανική πρόταση, όσο και την σχετική πρόταση της Κομισιόν.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα παραπάνω τόσο κατά όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το backstop (λύση τελευταίας καταφυγής), οι 27 συμφώνησαν  σχετικά με τους όρους αναφοράς για το σύστημα ασφαλείας, το οποίο θα παράσχει ο ESM που θα αρχίσει να ισχύει το αργότερο το 2024 και μπορεί να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα εάν οι τάσεις μείωσης των επισφαλειών βρίσκονται σε καλό δρόμο το 2020 ). Θα εφαρμοστούν οι τυποποιημένοι κανόνες λήψης αποφάσεων (με ομοφωνία αλλά με διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων με μεγάλη πλειοψηφία). Η διαδικασία λήψης αποφάσεων του συστήματος ασφαλείας θα εξασφαλίσει επίσης τη λήψη ταχέων αποφάσεων: κατά κανόνα, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε 12 ώρες και σε 24 κατ `ανώτατο όριο.

Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα μακρές και περίπλοκες στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης - όπως αναμενόταν. Η βασική πρόταση θα συμπεριληφθεί στην επιστολή του Σεντένο προς τον  Τουσκ - "υπό την επιφύλαξη εντολής που θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής του ευρώ, οι εργασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στο χρονοδιάγραμμα ενός τέτοιου μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας".

"Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συζητήσαμε για την Ελλάδα", σημείωσε και διευκρινίζοντας ότι "αυτό είναι ένα καλό σημάδι". Ο Μ.Σεντένο τόνισε ότι παρουσιάστηκε η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, "από την οποία προκύπτουν θετικά αποτελέσματα". "Οι υπουργοί καλωσόρισαν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι", είπε ο Μ.Σεντένο. Κατέγραψε δε ότι πρόοδος ακόμη απαιτείται σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την μεταρρύθμιση αγορών προϊόντων.

"Το eurogroup ήταν μια ακόμα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα", δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί. Σημείωσε ότι "σκοπός είναι να εξομαλύνουμε την διαδρομή της Ελλάδας προς την κανονικότητα", είπε ότι το eurogroup εκτιμά ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 θα επιτευχθεί και τόνισε ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τον ελληνικό προϋπολογισμό "και  υποστήριξαν την απόφαση της Ελλάδας να μην προχωρήσει με την περικοπή των συντάξεων". Ο Π.Μοσκοβισί επεσήμανε "ποτέ δεν θεώρησα αυτές τις περικοπές αναγκαίες, δίκαιες, ή απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος". "Έτσι 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα αποφύγουν απώλειες περί το 14%", είπε. "Η ανάπτυξη είναι εδώ, η κοινωνική πολιτική έρχεται", κατέληξε.

Ο Κλάρου Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM τόνισε ότι ο στόχος τώρα πια για την Ελλάδα είναι να ενισχύσει το αναπτυξιακό της δυναμικό, με σεβασμό στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις και υπό αυτό το πνεύμα έγινε και η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Πρόεδρος του eurogroup κατέγραψε και τα θετικά ευρήματα των δύο εκθέσεων της μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο και την Ισπανία. Ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί κατέγραψε τέλος τη νέα διάθεση των Ιταλικών αρχών για συνεργαστούν με εποικοδομητικό πνεύμα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ