Ζητούν βοήθεια για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό

Μεγάλα επενδυτικά σχέδια της Κίνας δεν είχαν υλοποιηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού

Η Σρι Λάνκα ζήτησε από την Κίνα βοήθεια στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, για να τη βοηθήσει να αναπτυχθεί βιώσιμα, είπε ο εκπρόσωπος του Κολόμπο στο Πεκίνο τη Δευτέρα, καθώς διαπραγματεύεται ένα πακέτο έκτακτης βοήθειας $4 δισεκατομμυρίων, για να τη βοηθήσει να βγει από την οικονομική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σρι Λάνκα υποφέρει από τη χειρότερη οικονομική κρίση που πέρασε από την ανεξαρτησία της το 1948, μετά που εξαντλήθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Οι διαδηλωτές, θυμωμένοι για τις ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα ανέτρεψαν την άρχουσα οικογένεια των Rajapaksa.

Η έμφαση του Πρέσβη Palitha Kohona στην Κίνα ως λύση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας αντανακλά τη θέση του Πεκίνου ως ένας από τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της Σρι Λάνκα, μαζί με την Ιαπωνία. Η Κίνα κατέχει επίσης το 10% του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Σε μία συνέντευξή του στο Reuters από την πρεσβεία της Σρι Λάνκα στο Πεκίνο, ο Kohona είπε ότι το Κολόμπο θέλει η Κίνα να ζητήσει από τις επιχειρήσεις της να αγοράσουν περισσότερο σριλανκέζικο μαύρο τσάι, ζαφείρια, μπαχαρικά και ενδύματα και να κάνουν τους κανόνες εισαγωγών της Κίνας πιο διάφανους και πιο εύκολους.

Είπε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να επενδύσει περαιτέρω στα ήδη υποστηριζόμενα από την Κίνα λιμάνια του Κολόμπο και της Hambantota. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια της Κίνας δεν είχαν υλοποιηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, είπε ο Kohona.

Επιπρόσθετα, η Σρι Λάνκα θα ήθελε να δει περισσότερους Κινέζους τουρίστες, ο αριθμός των οποίων έπεσε από 265.000 το 2018 σε σχεδόν μηδέν μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2019 και την πανδημία.

Ο Kohona είπε ότι ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Ranil Wickremesinghe, σκοπεύει να επισκευτεί την Κίνα για να συζητήσει συνεργασία σε θέματα όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η Κίνα δυσκολεύεται να δράσει γρήγορα για να βοηθήσει τη Σρι Λάνκα τώρα, αφού, ως μεγάλος δανειστής, είναι οικονομικά εκτεθειμένη σε πολλές άλλες χώρες που δυσκολεύονται οικονομικά. "Ίσως αν ήταν μόνο η Σρι Λάνκα, τότε η λήψη απόφασης να ήταν πολύ πιο εύκολη".

Για αρκετούς μήνες, η Σρι Λάνκα συνομιλούσε με την Κίνα για ένα πακέτο βοήθειας $4 δισ., το οποίο αποτελούταν από ένα δάνειο $1 δισ., για να ξεπληρώσει ένα κινεζικό δάνειο που έληγε, περίπου ίδιου ποσού.

Ζητά επίσης για γραμμή πίστωσης $1,5 δισ., για να αποπληρώσει Κινέζους εισαγωγείς. Ο Kohona είπε ότι αυτές οι εισαγωγές είναι κυρίως προϊόντα που χρειάζεται η κερδοφόρα βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας του, όπως κουμπιά και φερμουάρ.

Η Σρι Λάνκα ελπίζει επίσης να πείσει την Κίνα να ενεργοποιήσει μία διμερή ανταλλαγή συναλλάγματος ύψους $1,5 δισ.

Ο Kohona είπε ότι οι συνομιλίες για την οικονομική βοήθεια με την Κίνα συνεχίζονται αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για επόμενη συνάντηση.

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλες χώρες και διεθνή οικονομικά ιδρύματα για να "παίξει ένα θετικό ρόλο", βοηθώντας τη Σρι Λάνκα.

Πέρα από οικονομική βοήθεια, η Σρι Λάνκα ελπίζει ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει με τα καύσιμα, τα λιπάσματα και άλλες προμήθειες που χρειάζονται επειγόντως.

Η Κίνα υποσχέθηκε 500 εκατομμύρια γιουάν (74,09 εκατομμύρια δολάρια) έκτακτης βοήθειας στη Σρι Λάνκα τον Απρίλιο και τον Μάιο. «Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα», είπε ο Kohona.

Στο μεταξύ, η Σρι Λάνκα θα περιορίσει τις εισαγωγές καυσίμων για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα σε ξένο συνάλλαγμα, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειάς της, καθώς η νέα κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους να βγει από την κρίση.

"Λόγω προβλημάτων ξένου συναλλάγματος, οι εισαγωγές καυσίμων πρέπει να περιοριστούν τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Kanchana Wijesekera, σε tweet, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από ένα σύστημα δελτίων καυσίμων που θα εφαρμοστεί αυτή την εβδομάδα.

Το σύστημα δελτίων είναι ένα από τα πρώτα βήματα που θα κάνει ο νέος Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της κρίσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων την περασμένη εβδομάδα μετά από μια νίκη σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο προκάτοχός του, Gotabaya Rajapaksa, εγκατέλειψε τη χώρα και στη συνέχεια παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά του κακού χειρισμού που έκανε στην οικονομία της χώρας, με τους διαδηλωτές να εισβάλλουν στην επίσημη κατοικία και το γραφείο του.

Η Σρι Λάνκα άνοιξε και πάλι τα σχολεία της τη Δευτέρα, αφού οι σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και οι πολιτικές αναταραχές τα κράτησαν κλειστά για σχεδόν ένα μήνα.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα έχουν κληθεί να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι για έναν ακόμη μήνα, ανέφερε η κυβέρνηση σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Κυριακή.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πακέτο διάσωσης ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο προβληματικός τομέας ακινήτων απειλεί την οικονομία

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ