Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

Μετά την οργή στο Κίεβο για την έκθεση της Οργάνωσης

Η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία παραιτήθηκε κατηγορώντας την οργάνωση ότι «παπαγαλίζει» την προπαγάνδα του Κρεμλίνου σε μια αμφιλεγόμενη έκθεση, η οποία επέκρινε την στρατιωτική απάντηση της Ουκρανίας στην ρωσική εισβολή.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε οργή στην Ουκρανία, αφού κατηγορούσε τον ουκρανικό στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο πολίτες της χώρας, εγκαθιστώντας βάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύοντας αντεπιθέσεις από κατοικημένες περιοχές.

«Αν δεν ζεις σε μια χώρα που έχει υποστεί εισβολή και γίνεται κομμάτια, πιθανόν δεν κατανοείς πώς είναι να επικρίνεις έναν στρατό που αμύνεται», ανέφερε η Οκσάνα Πόκαλτσουκ σε ανάρτησή της σε κοινωνικά δίκτυα με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της.

«Και δεν υπάρχουν λόγια σε καμία γλώσσα που να μπορούν να μεταφέρουν αυτό σε κάποιον που δεν βίωσε αυτόν τον πόνο», πρόσθεσε.

Η Πόκαλτσουκ ανέφερε ότι η ίδια προσπάθησε να προειδοποιήσει την ανώτερη ηγεσία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η έκθεση ήταν μονόπλευρη και δεν λάμβανε υπόψη την ουκρανική θέση, αλλά αγνοήθηκε, όπως είπε.

Αν και η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι επικοινώνησε με το Κίεβο σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης στις 29 Ιουλίου και δεν έλαβε απάντηση μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης, η Πόκαλτσουκ υποστήριξε πως δεν δόθηκε αρκετός χρόνος.

«Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός μονομερώς εξέδωσε μια δήλωση η οποία ακουγόταν ως στήριξη του ρωσικού αφηγήματος. Αντί να αγωνίζεσαι να προστατεύεις πολίτες, η έρευνα κατέστη εργαλείο της ρωσικής προπαγάνδας», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει στην έκθεσή της περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να εξέθεσαν πολίτες σε κίνδυνο σε 19 πόλεις και χωριά στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και του Μικολάιβ.

Η ουκρανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες άδικες και τον Υπουργό Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ να αποκαλεί την έκθεση ως μια «διαστροφή».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η Διεθνής Αμνηστία «προσπάθησε να αμνηστεύσει το κράτος τρομοκράτη και να μεταθέσει την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα».

«Αν κάποιος κάνει μια αναφορά στην οποία το θύμα και ο επιτιθέμενος δήθεν είναι ίσοι με κάποιο τρόπο, αν αναλυθούν κάποια δεδομένα για το θύμα και ταυτόχρονα αγνοηθούν οι ενέργειες του επιτιθέμενου, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονομική συνεργασία Πούτιν - Ερντογάν

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ