Σε επιφυλακή η Αθήνα για το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» αποπλέει σήμερα

Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ειδική τελετή, στην οποία θα βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να αποκαλυφθούν και τα σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες.

Οι ελληνικές Αρχές, πάντως, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν καταγράψει με προσοχή την περιορισμένη κινητικότητα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν τη Δευτέρα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Αν και δεν είναι ακόμαα γνωστό που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex, η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Αθήνα πάντως, διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι 4-5 Αυγούστου στη Μεσόγειο το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ