Η Ευρώπη μελετά πλαφόν στις τιμές και έκτακτους φόρους σε εταιρείες ενέργειας

Και η μείωση των ενεργειακών δαπανών μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων που μελετά η Κομισιόν - Την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών

Οι Ευρωπαίοι μελετούν πληθώρα μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πλαφόν στις τιμές ενέργειας, τη μείωση των ενεργειακών δαπανών και την επιβολή έκτακτης φορολογίας σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Ο κίνδυνος της ολικής άρσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξάνεται τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, σύμφωνα με την Κομισιόν και την Mechthild Woerdsoerfer. Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν την ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό δεκαετιών, οδηγώντας την Ευρωπαϊκη Ένωση στη λήψη μέτρων αντιστάθμισης της κρίσης και ολικής επανεξέτασης της αγοράς αυτής καθαυτής.

Η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων ενώ έχει θέσει ένα εθελοντικό όριο μείωσης των ενεργειακών δαπανών προς αποφυγή των blackouts. Περίπου δεκατρία από τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν ήδη επηρεαστεί σημαντικά από τη μείωση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη και η Κομισιόν εργάζεται πυρετωδώς για την εύρεση λύσεων», ανέφερε η Woersdoerfer σε πρόσφατη ομιλία της ενώπιον ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ελλείψεων ο οποίος γιγαντώνεται συνεχώς, αφού τα μισά από τα κράτη-μέλη μας έχουν ήδη επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη φυσικού αερίου».

Σημειωτέον πως οι υπουργοί Ενέργειας των Ευρωπαϊκών χωρών πρόκειται να συζητήσουν την τρέχουσα κρίση σε έκτακτη σύνοδο που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δε ανακοίνωσε, η Woerdsoerfer, η παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου από την πρόεδρο της επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ