Η Fed «ρίχνει» τις ευρωπαϊκές αγορές – Πτώση άνω του 1%

Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Με αρνητικό πρόσημο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ακόμη μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες χθες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως και 4,6% το 2023 προτού υποχωρήσουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας φόβους στη Wall Street ότι η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,5% στις 400,94 μονάδες.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,88% στις 7.173,67 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 1,85%, ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 1,36%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 1,39% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,16% στις 7.780,50 μονάδες.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να σκιαγραφήσει περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μειώνοντας τις διακυμάνσεις των αγορών, ενισχύοντας τη ρευστότητα και περιορίζοντας το κόστος του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα για τον περιορισμό των μεγάλων διακυμάνσεων και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές, καθώς οι φουσκωμένες τιμές έχουν προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στα margin calls και προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ασία, οι αγορές διαπραγματεύθηκαν στο κόκκινο.

Στην Ευρώπη, η προσοχή είναι στραμμένη στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αλλά και στην Τράπεζα της Αγγλίας που αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση για αντίστοιχη αύξηση.
 

ΠΗΓΗ: newmoney

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ