Στη δίνη του κυκεώνα Brexit βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο

H πρόταση μομφής κατά της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι ήταν εχθρικοί με την συμφωνία για το Brexit, απορρίφθηκε, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να καταφέρνει να επιβιώνει και να διατηρεί τη θέση της.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 100%, καθώς ψήφισαν και οι 317 βουλευτές των Συντηρητικών. 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 εναντίον.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Κύπρου και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου δύο ώρες και 15 λεπτά. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ακριβώς στις 23.00.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η κα Μέι τόνισε ότι σήμερα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό "μηχανισμό ασφαλείας" (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σε έναν εμφανή πολιτικό ελιγμό, η Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

Πρέπει –είπε-  πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αφιερωμένη αποκλειστικά στο Brexit συγκάλεσε εξάλλου για σήμερα ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας.

«Καθώς ο χρόνος τελειώνει, θα συζητήσουμε, επίσης, την ετοιμότητά μας για την περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ