Βουτιά στη Wall Street - Μαζικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική πτώση

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν χθες Παρασκευή οι επενδυτές, υπό το φόβο που προκαλεί η πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων, για σενάρια ύφεσης, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street σε ισχυρές απώλειες.

Ο βιομηχανικός δείκτες βρέθηκε να χάνει ακόμα και 800 μονάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων. Μάλιστα ο δείκτης βρέθηκε για λίγο σε περιοχή «bear market», καθώς έχασε 20% από το υψηλό του.

Υπό αυτό το κλίμα, Dow Jones διολίσθησε 483 μονάδες ή 1,62% στις 29.592 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, σημείωσε απώλειες 1,72% στις 3.693 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,8% στις 10.867 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική πτώση. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει περίπου 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 4,7% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 5,1%.

Οι αμερικανικοί δείκτες ακολούθησαν την ευρύτερη πτώση των αγορών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω των ανησυχιών για τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αλλά και των σεναρίων περί επικείμενης ύφεσης.

Μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι αναλυτές φοβούνται ότι η στρατηγική αντιμετώπισης του ιστορικού πληθωρισμού θα «πνίξει» την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η οικονομία να τελεί υπό τον κίνδυνο της συρρίκνωσης. 

Αυτό, εύλογα, επηρεάζει άκρως αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, επιλέγοντας την ασφάλεια των «καταφυγίων», όπως για παράδειγμα του αμερικανικού δολαρίου.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ