Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για τη συμφωνία του Brexit 

Στις Βρυξέλλες με στόχο να διεκδικήσει «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» ότι η ασφαλιστική δικλείδα για μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ με σκοπό την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, το λεγόμενο ‘backstop’, θα είναι προσωρινή, μεταβαίνει η Τερέζα Μέι.

Μετά από τη χθεσινή ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, όπου επικράτησε με ψήφους 200-117, η κα Μέι γνωρίζει ότι τουλάχιστον 117 του κόμματός της αντιτάσσονται στη συμφωνία του Brexit, τουλάχιστον όπως έχει σήμερα.
 
Βρετανοί διπλωμάτες έχουν αναφέρει πως η Βρετανία θα επιδιώξει έναν «κωδίκελλο», ένα δυνητικά νομικά δεσμευτικό «κοινό ερμηνευτικό όργανο», που θα επιβεβαιώνει τον προσωρινό χαρακτήρα του backstop.
 
Οι Financial Times γράφουν ότι ένα τέτοιο έγγραφο είχε χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες για να καμφθούν το 2016 οι ενστάσεις της Βαλλονίας σε σχέση με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.
 
Εν τω μεταξύ, ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για «πύρρειο νίκη» της πρωθυπουργού στη χθεσινοβραδινή εσωκομματική ψηφοφορία.
 
Η Sun υποστηρίζει ότι είναι ώρα η κα Μέι να εγκαταλείψει την εξουσία, με την Daily Telegraph να θέτει στο πρωτοσέλιδο το ερώτημα «Μία ψήφος για Παραμονή, αλλά πότε θα Φύγει;».
 
Η Mirror θεωρεί την κα Μέι «τελειωμένη» και τη χαρακτηρίζει «κουτσή πάπια (σσ: πρωθυπουργό υπό προθεσμία) που θα φαγωθεί τα Χριστούγεννα».
 
Δύο εφημερίδες, αντίθετα, επιφυλακτικές απέναντί της μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Mail και η Express φέρουν σχεδόν τον ίδιο τίτλο: «Τώρα αφήστε την να κάνει τη δουλειά!».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ