Βρετανία προς ΔΝΤ: Με όλο το σεβασμό, διαφωνούμε

Εμμένει στο σχέδιό της για φορολογικές περικοπές η βρετανική κυβέρνηση

Εμμένει στο σχέδιό της για φορολογικές περικοπές η βρετανική κυβέρνηση, παρά τη δριμεία κριτική και τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις αγορές.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Κρις Φίλιπ, στο Sky News ο οποίος είπε: «είδα τα σχόλια του ΔΝΤ. Με όλο τον σεβασμό διαφωνώ».

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει στις 23 Νοεμβρίου περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημοσιονομική της πολιτικής και πώς προτίθεται να μειώσει το χρέος.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη σε σχέση με την οικονομική της πολιτική, απάντησε πως τα επιτόκια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πακέτο μέτρων
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα κατάργηση του ανώτατου και μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή από τον ερχόμενο Απρίλιο – έναν χρόνο νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν – προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Κουάρτενγκ είπε πως από τον Απρίλιο του 2023 η Βρετανία θα έχει έναν μοναδικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40%, καταργώντας ένα επιπλέον κλιμάκιο 45% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 150.000 στερλίνες, δηλαδή προσφέροντας ένα 5% όφελος στα υψηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά στον βασικό φορολογικό συντελεστή, προβλέπεται να μειωθεί στο 19% τον Απρίλιο του 2023.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σχέδιο μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας  Κουάζι Κουάρτενγκ να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό στις 23 Νοεμβρίου για «να παράσχει υποστήριξη πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία». «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι αντικρουόμενη προς τη νομισματική πολιτική».

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ