Τουρκία: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Το έλλειμμα ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων.

Το μηνιαίο χάσμα έφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κατώτερο των εκτιμήσεων του Bloomberg. Το έλλειμμα ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 146% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για το εμπορικό ισοζύγιο έχουν επιδεινωθεί από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας τα οικονομικά δεινά. Μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς τροφοδότησε τον αφανή πληθωρισμό και υπονόμευσε το νόμισμα.

Η Γερμανία ήταν ο προορισμός της Τουρκίας για τις εξαγωγές τον Αύγουστο, με 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Τουρκία ήταν η Ρωσία, βασικός πάροχος ενέργειας, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Ναυτεμπορική / Bloomberg
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ