Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση στην ατζέντα του Eurogroup

Στο Λουξεμβούργο για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού μπαίνουν σήμερα Δευτέρα στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών ενώ αύριο Τρίτη θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Mathias Cormann στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στο παγκόσμιο ΑΕΠ ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν και οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ενόψει της επικείμενης Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή, οι οποίοι κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού του ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Ο κανονισμός εισάγει κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς πελάτες.

Μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Το Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής.

Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώσουν τη ζήτηση.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή.
 

ΠΗΓΗ: ΟΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ