Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων για να… πέσει ο πληθωρισμός

Εμμένει ο Ερντογάν στην οικονομική του θεωρία

Όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της χώρας επανέφερε το βασικό επιτόκιο σε μονοψήφιο ποσοστό, σε μια ακόμα επιθετική μείωση των επιτοκίων από το 10,5% στο 9%.

Κόντρα στο ρεύμα, ο Σουλτάνος υιοθετεί τη δική του νομισματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόνωση του πληθωρισμού, που τρέχει με ποσοστό κοντά στο 90% , και την τόνωση της οικονομίας.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην ανακοίνωσή της, οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για την επόμενη περίοδο αναθεωρούνται προς τα κάτω και η ύφεση αξιολογείται όλο και περισσότερο ως αναπόφευκτος παράγοντας κινδύνου» αναφέρει και προσθέτει  ότι «οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά».

Ο Ερντογάν και η νομισματική πολιτική
Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Όμως η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Η άνοδος των τιμών
Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι, κατηγορούν το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε έτσι σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε διάστημα έτους.

Η Τουρκία έχει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017, όμως αυτός δεν είχε φθάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Black Friday: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες των κυβερνοαπατεώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ