Η ΕΚΤ ελπίζει ότι βλέπουμε την κορύφωση του πληθωρισμού

Σταδιακή αποκλιμάκωση περιμένει ο επικεφαλής οικονομολόγος. Προειδοποιεί, όμως, ότι η μείωση του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανώς κοντά στο ζενίθ της, ενώ αναγνώρισε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά.

«Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να κάνουμε αυτή την κρίση», εάν ο πληθωρισμός κορυφώνεται, «αλλά θα ήμουν εύλογα σίγουρος λέγοντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού», δήλωσε ο Lane στην εφημερίδα Milano Finanza σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. «Αλλά αν είδαμε ήδη την κορύφωση ή αν θα έρθει στις αρχές του 2023 είναι ακόμα αβέβαιο».

Μιάμιση εβδομάδα προτού η ΕΚΤ αποφασίσει εκ νέου για τα επιτόκια, οι ενδείξεις από αξιωματούχους είναι ότι μπορεί να επιβραδυνθεί ο πρόσφατος ρυθμός των αυξήσεων. Ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια κίνηση μισής μονάδας -μετά από συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης- είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Η συζήτηση για μετριοπάθεια ακολουθεί την πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Περιμένουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά», είπε ο Lane. «Το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό τώρα. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης», είπε. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη κάνει».

Σχετικά με τις τιμές καταναλωτή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι δεν μπορούσε «να αποκλείσει κάποιον επιπλέον πληθωρισμό στις αρχές του επόμενου έτους. Μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα το 2023 -την άνοιξη ή το καλοκαίρι- θα δούμε σημαντική πτώση του ρυθμού πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, η μείωση του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο».

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο 6%-7% το 2023, είπε ότι «η αρχική μείωση από τα σημερινά υψηλά ποσοστά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο» και θα ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Ωστόσο, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού», είπε ο Lane, αναφέροντας μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια. «Γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουμε στον στόχο μας του 2%. Έτσι τα "δευτερογενή" αποτελέσματα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 2024».

ΠΗΓΗ: euro2day
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financial Times: Η λογική πίσω από την... παράνοια της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ