Διάγγελμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Την ώρα που οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν μερικώς παραλύσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα της μετανάστευσης και των νότιων συνόρων το βράδυ της Τρίτης, στις 21.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης).

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω του Twitter, καθώς η χώρα διανύει τη 16η ημέρα της μερικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με αφορμή το αίτημα του προέδρου προς το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Καθώς η χώρα εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα του «shutdown» και πολίτες και υπάλληλοι βιώνουν μέρα με τη μέρα τις επιπτώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπονοούν ότι ίσως η λύση στο αδιέξοδο να βρίσκεται στα υλικά κατασκευής και όχι στο τείχος καθαυτό.

Σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, ο Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω: να εγκαταλείψει το προεκλογικό όραμα του τείχους από σκυρόδεμα και αντ’ αυτού να συμβιβαστεί με έναν φράχτη από ατσάλι.

Ποιο το κέρδος; Κατά τον Μαλβέινι, με αυτόν τον τρόπο, οι Δημοκρατικοί δεν θα ήταν πλέον αναγκασμένοι να εγκρινούν τη χρηματοδότηση ενός τείχους, αλλά ενός «απλού φράχτη», δεδομένου ότι δεν διαφωνούν στην ανάγκη ασφάλειας των συνόρων.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ