Με ήττα και παραχωρήσεις η πρώτη ημέρα συζήτησης για το Brexit 

Με την Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να υιοθετεί χωρίς ψηφοφορία τροπολογία που αποσκοπεί στο να καμφθούν οι διαφωνίες βουλευτών σχετικά με το λεγόμενο ‘backstop’ για τη Βόρεια Ιρλανδία, ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις πέντε ημέρες συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit.

Η τροπολογία επί της κυβερνητικής πρότασης για έγκριση της συμφωνίας κατατέθηκε από τον Συντηρητικό βουλευτή Χιούγκο Σουάιρ. 

Ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν, εφόσον φτάσει εκείνη η στιγμή, για το αν θέλουν την ενεργοποίηση του backstop ή την παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit και ότι αν το backstop ενεργοποιηθεί «πρόθεση» τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ θα είναι να μη διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες.

Οι επικριτές της συμφωνίας του Brexit εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις αυτές ενδεχομένως να πείσουν έναν αριθμό διαφωνούντων βουλευτών, αλλά όχι την πλειοψηφία αυτών, καθώς η τροπολογία δε δεσμεύει νομικά την ΕΕ.

Στην αρχή της συζήτησης η Κυβέρνηση υπέστη ήττα, όταν 308 βουλευτές υπερψήφισαν άλλη τροπολογία επί της διαδικασίας. Μεταξύ αυτών ήταν και 17 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Η τροπολογία αυτή ορίζει ότι εφόσον η συμφωνία του Brexit απορριφθεί την Τρίτη, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει με νέα πρόταση για το πώς προτίθεται να προχωρήσει εντός τριών ημερών και όχι τριών εβδομάδων, όπως όριζε ο σχετικός νόμος.

Εν τω μεταξύ, ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ για πρώτη φορά δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θεωρεί πως ίσως η παράταση της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 πέρα από την 29η Μαρτίου είναι «αναπόφευκτη».

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει εικασίες ότι σε αυριανή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ίσως ζητήσει επισήμως από την Κυβέρνηση να αναβάλει την ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ