Συνεχίζεται η συζήτηση επί της συμφωνίας του Brexit 

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση επί της συμφωνίας του Brexit, που θα κορυφωθεί με την κρίσιμη ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις ζυμώσεις, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την ΕΕ και βουλευτές όλων των κομμάτων να προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός no deal.

Οι δυο ήττες για την κυβέρνηση στη Βουλή σε ισάριθμες μέρες, σε ψηφοφορίες επί  τροπολογιών που είχαν ως στόχο να δυσκολέψουν την πορεία προς ένα ενδεχόμενο no deal, ερμηνεύονται από πολλές εφημερίδες ως «απώλεια ελέγχου» από την πρωθυπουργό.

Επιχειρώντας να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής αρνητικά δεδομένα για τη συμφωνία του Brexit η κα Μέι συναντήθηκε την Τετάρτη με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι θα μπορούσαν να πειστούν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Η πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένη να αποδεχθεί πρόταση τροπολογίας Εργατικών βουλευτών που ζητά την ενσωμάτωση στο βρετανικό δίκαιο μετά από το Brexit των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. 

Μιλώντας στην Daily Mirror, ένας εξ αυτών των Εργατικών βουλευτών, ο Τζον Μαν, παραδέχθηκε ότι μια τέτοια κίνηση από την πρωθυπουργό «θα καθιστούσε τη συμφωνία της πιο ελκυστική για ορισμένους Εργατικούς βουλευτές».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Times, βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος άρχισαν διαπραγματεύσεις με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος για να καταλήξουν πιθανώς σε κάποια κοινή εναλλακτική πρόταση για το Brexit.

Η κα Μέι έχει αφήσει να αιωρείται η απειλή ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της από τη Βουλή των Κοινοτήτων η χώρα θα οδηγηθεί σε έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που δεν θέλει η πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά ούτε και ορισμένοι υπουργοί.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ χαρακτήρισε το no deal «καταστροφική κατάσταση» και κάλεσε μάλιστα το κοινοβούλιο «να κινηθεί γρήγορα και να ενεργήσει υπεύθυνα» ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη βρετανική οικονομία.

Όσον αφορά την επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται σήμερα να επαναλάβει το αίτημά του προς την πρωθυπουργό Μέι να επιτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Κόρμπιν τελεί υπό αυξανόμενη πίεση από το κόμμα του να ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ