Κλείνουν νωρίτερα εμπορικά κέντρα και αγορές για εξοικονόμηση ενέργειας

Εμπορικά κέντρα και αγορές κλείνουν νωρίς στο Πακιστάν για εξοικονόμηση ενέργειας

Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέταξε όλα τα εμπορικά κέντρα και τις αγορές να κλείσουν μέχρι τις 8:30 μ.μ. μεταξύ άλλων, σε ένα νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, είπε ο Υπουργός Άμυνας την Τρίτη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν καλύπτουν μόλις τις εισαγωγές ενός μήνα, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε αγορές ενέργειας από το εξωτερικό, με τα κεφάλαια που αναμένονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να έχουν καθυστερήσει.

Ο Καγουάτζα Ασίφ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για το κλείσιμο των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, στόχευαν να εξοικονομήσουν στη χώρα περίπου 62 δισεκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (273 εκατομμύρια δολάρια).

Είπε ότι τα πρόσθετα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των αιθουσών γάμου έως τις 10 το βράδυ, καθημερινά. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της αγοράς πίεσαν για περισσότερες ώρες, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειαζόταν κλείσιμο νωρίτερα.

Ο Ασίφ είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός, Σεχμπάζ Σαρίφ, έδωσε εντολή σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30%.

Αυτή η κίνηση έγινε καθώς το Πακιστάν αγωνίζεται να καταπνίξει τους φόβους χρεοκοπίας στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, με τη δόση διάσωσης του ΔΝΤ 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχει κολλήσει λόγω διαφορών σχετικά με την ένατη αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Άλλες κρίσιμες πολυμερείς και διμερείς οδοί χρηματοδότησης συνδέονται επίσης με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το έθνος της νότιας Ασίας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών χρέους και των εισαγωγών ενέργειας.

Ο Ασίφ είπε ότι το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας περιελάμβανε επίσης την απαγόρευση της παραγωγής λαμπτήρων και ανεμιστήρων με μη αποδοτική ενέργεια από τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Τα μισά από τα φώτα των δρόμων σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν σβησμένα ως «συμβολική» χειρονομία, είπε ο Υπουργός.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του Πακιστάν παράγεται με τη χρήση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να σταθεροποιήσει την οικονομία συγκρατώντας τις εισαγωγές και τον υψηλό πληθωρισμό επί δεκαετίες. Η ταχεία υποτίμηση του νομίσματος έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές, ενώ οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 25% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Διαβάστε επίσης: Προτείνουν στήριξη στους αρτοποιούς για να αντιμετωπίσουν το ακριβό ρεύμα

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ