ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το 2024

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021

Ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επεχείρησε να δώσει η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι οι μέρες που ο διεθνής οργανισμός έκανε τακτικές υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σχεδόν παρέλθει.

«Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι φέτος θα φτάσει στο κατώτατο μέρος της και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία σε ανοδική τροχιά», είπε η Γκεοργκίεβα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021.

Για τα επιτόκια
Σχετικά με το θέμα της πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη» στο σημείο αυτό, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμα αρκετά υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είδαν τον πληθωρισμό τους να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Ένα «καλύτερο μέρος» για την Κίνα το 2023;
Όσον αφορά την Κίνα, η Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η χώρα θα δει αύξηση του ΑΕΠ, αλλά ότι δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που η Κίνα παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε η Γκεοργκίεβα, με τη χώρα να έχει σημειώσει ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου για πρώτη φορά σε 40 χρόνια το 2022.

Εάν η Κίνα διατηρήσει την πορεία της με την τρέχουσα ατζέντα της, η χώρα θα φτάσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,4% μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Γκεοργκίεβα.

«Όχι 7%, όχι 6%, αλλά σε καλύτερη θέση πάνω από τον μέσο όρο ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της διευθύνουσας συμβούλου έρχονται την επόμενη μέρα μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης από το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο κατακερματισμός θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 7% του ΑΕΠ.

Ο κίνδυνος του κατακερματισμού
Ένας σοβαρός κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας μετά από δεκαετίες αυξανόμενης οικονομικής ολοκλήρωσης θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως και 7%, αλλά οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 8%-12% σε ορισμένες χώρες, εάν διαχωριστεί και η τεχνολογία, ανέφερε χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Το ΔΝΤ είπε ότι ακόμη και ο περιορισμένος κατακερματισμός θα μπορούσε να μειώσει το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αξιολόγηση του εκτιμώμενου κόστους για το διεθνές νομισματικό σύστημα και το παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας (GFSN).

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, σημειώνει ότι οι παγκόσμιες ροές αγαθών και κεφαλαίων είχαν ισοπεδωθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και την αύξηση των εμπορικών περιορισμών που παρατηρήθηκε τα επόμενα χρόνια.

«Η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δοκιμάσει περαιτέρω τις διεθνείς σχέσεις και έχουν αυξήσει τον σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε η έκθεση του προσωπικού.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα από ΕΠΑ για μεταβίβαση υπηρεσιών αεροδρομίων σε νέα εταιρεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ