Βενεζουέλα: Ο υπουργός Πετρελαίου παραιτείται με φόντο επιχείρηση κατά της διαφθοράς

«Αποφάσισα να κάνω δεκτή την παραίτηση για να διευκολυνθούν οι έρευνες που πρέπει να καταλήξουν στην εξακρίβωση της αλήθειας»

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, υπουργός Πετρελαίου και σημαίνουσα μορφή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή του, εν μέσω επιχείρησης των αρχών κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του.

«Εξαιτίας των ερευνών που έχουν αρχίσει να διενεργούνται για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς στην PdVSA (σ.σ. τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου), έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του υπουργού Πετρελαίου για να υποστηρίξω πλήρως, να συνοδεύσω και να ενισχύσω αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Ελ Αϊσάμι μέσω Twitter.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον έξι δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν υπό κράτηση, οι τρεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πρόσωπα συνδεόμενα με τον κ. Ελ Αϊσάμι.

«Αποφάσισα να κάνω δεκτή την παραίτηση για να διευκολυνθούν οι έρευνες που πρέπει να καταλήξουν στην εξακρίβωση της αλήθειας και στην τιμωρία αυτών που ευθύνονται», ανέφερε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης.

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, σε βάρος του οποίου επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, θεωρείται από τις πιο ισχυρές μορφές του «τσαβισμού» και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ασκεί την εξουσία στη Βενεζουέλα. Υπήρξε αντιπρόεδρος της χώρας (2017-2018), υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπουργός Βιομηχανίας...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ultimas Noticias, που θεωρείται προσκείμενη στην κυβέρνηση, τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν το 2022, κατά τη διάρκεια προσπάθειας πώλησης πετρελαίου με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Από το 2017, ο πετρελαϊκός τομέας στη Βενεζουέλα έχει γίνει αντικείμενο 25 και πλέον ερευνών για διαφθορά, που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στην PdVSA και δυο πρώην υπουργών Πετρελαίου , των Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες. Ο τελευταίος πέθανε ενώ ήταν κρατούμενος.

Άλλος πρώην υπουργός Πετρελαίου και άλλοτε άνθρωπος της εμπιστοσύνης του θανόντα πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, ο Ραφαέλ Ραμίρες, κατηγορείται επίσης για κατάχρηση από τις αρχές της Βενεζουέλας, που ζητούν —μάταια μέχρι σήμερα— την έκδοσή του από την Ιταλία, όπου διέφυγε.

«Θα καθαρίσουμε τελείως την PdVSA από όλους αυτούς τους μηχανισμούς, από κάθε τέτοια βαρβαρότητα, απ’ όλους όσοι κλέβουν τα χρήματα του λαού, με δρακόντεια μέτρα αναδιάρθρωσής της στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει», υποσχέθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Η έκθεση τραπεζών της Ευρωζώνης στην Credit Suisse είναι πολύ περιορισμένη

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ