Ο Μπλίνκεν διαχώρισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τα F-16

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16, είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα»

“Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16, είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια” τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά την πρόταση Μπάιντεν ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία που θα συνδέει την τουρκική έγκριση της σουηδικής προσφοράς ένταξης με την παροχή F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μπλίνκεν ρωτήθηκε αν έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα που οι εκλογές έχουν τελειώσει και αν οι νομοθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-16.

“Είναι σκόπιμο κάθε Σύμμαχος να έχει ξεκάθαρο λόγο για την αποδοχή νέων μελών ή την ένταξη νέων μελών, διότι αφορά το άρθρο 5. Κάθε μέλος δεσμεύεται επίσημα σε κάθε άλλο μέλος ότι θα ενταχθεί στην υπεράσπισή τους εάν είναι θύματα επιθετικότητας, επομένως είναι σημαντικό κάθε μέλος να έχει τη γνώμη του σε αυτή τη διαδικασία. Και όπως είπα νωρίτερα, με ιστορικούς όρους, αυτό έχει προχωρήσει εξαιρετικά γρήγορα και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα τώρα.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και τα F-16, αυτά είναι ξεχωριστά ζητήματα. Και τα δύο, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας, κατά την κρίση μας, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Έχω ήδη ξεκαθαρίσει γιατί είναι βαθιά προς το συμφέρον της Συμμαχίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν τη Σουηδία ως επίσημο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ” επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ προτρέπουν τόσο την Τουρκία όσο και την Ουγγαρία, η οποία επίσης δεν έχει επικυρώσει ακόμη, να επικυρώσουν την προσχώρηση το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δύο χώρες που εμποδίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε αυτές τις χώρες προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία.

“Η ενταξιακή διαδικασία είναι μια διαδικασία.Μέσω αυτής της διαδικασίας, μεμονωμένα μέλη της Συμμαχίας μπορούν να θέσουν ζητήματα που τους απασχολούν και, φυσικά, η Τουρκία το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, πιστεύουμε πως είναι τώρα η ώρα να οριστικοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας” είπε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης: Για F-16 και ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζήτησαν Μπάιντεν - Ερντογάν

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ