Το Ιράν λέει ότι σχηματίζει ναυτική συμμαχία με κράτη του Κόλπου

«Οι χώρες της περιοχής συνειδητοποίησαν σήμερα ότι μόνο η συνεργασία μεταξύ τους φέρνει ασφάλεια στην περιοχή»

Ο διοικητής του ναυτικού του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία, καθώς και τρία άλλα κράτη του Κόλπου, σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια ναυτική συμμαχία, που θα περιλαμβάνει επίσης την Ινδία και το Πακιστάν, ανέφεραν το Σάββατο ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι χώρες της περιοχής συνειδητοποίησαν σήμερα ότι μόνο η συνεργασία μεταξύ τους φέρνει ασφάλεια στην περιοχή», φέρεται να είπε ο διοικητής του ναυτικού του Ιράν, Σαχράμ Ιρανί.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχήμα της συμμαχίας που είπε ότι θα σχηματιστεί σύντομα.

Το Ιράν προσπάθησε πρόσφατα να αποκαταστήσει τους τεταμένους δεσμούς του με πολλά αραβικά κράτη του Κόλπου.

Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν τερμάτισαν την επταετή εχθρότητα μεταξύ τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας, τονίζοντας την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική συνεργασία.

Ο Ιρανί είπε ότι τα κράτη που θα συμμετάσχουν στη συμμαχία περιλαμβάνουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει ματαιώσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να απομονώσει το Ιράν διπλωματικά.

Τα ΗΑΕ, τα οποία ήταν η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, επανεκκίνησε τις επίσημες σχέσεις με το Ιράν πέρυσι.

Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν αργότερα τα ΗΑΕ για δημιουργία δεσμών με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Σώσαμε τη χώρα από οικονομική κατάρρευση

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ