Τουρκία: Κατέρρευσε η λίρα στο 22,85 ανά δολάριο

Η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στις 19,60 λίρες στις 14 Μαΐου, τον πρώτο γύρο των εκλογών

Καταποντίζεται το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος ήταν σήμερα το πρωί 22,85 λίρες από 21.50 που έκλεισε χθες. Πρόκειται για πτώση 7% και είναι η μεγαλύτερη ημερήσια εδώ και έναν χρόνο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στις 19,60 λίρες στις 14 Μαΐου, τον πρώτο γύρο των εκλογών. Έκτοτε, η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει ξεπεράσει το 16,5%.

Τούρκοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η σταδιακή άνοδος του δολαρίου έναντι της λίρας θα συνεχιστεί για λίγο, υποδεικνύοντας «υγιεινότερες συνθήκες της αγοράς» .

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε καθήκοντα μετά τις εκλογές, συνήλθε χθες για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την οικονομία να αποτελεί το κύριο θέμα. Στην ομιλία του μετά τη συνεδρίαση, ο Ερντογάν τόνισε μάλιστα πώς είναι αποφασισμένος «να αφαιρέσει από την ημερήσια διάταξη της χώρας, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής».

Παρά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται στις αποδόσεις των CDS. Τα ασφάλιστρα ανταλλαγής πιστωτικής χρεοκοπίας της Τουρκίας που πλησίασαν τις 700 μονάδες βάσης κατά την προεκλογική περίοδο, έπεσαν χθες κάτω από τις 500 μονάδες βάσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ευρώ υποχωρεί 0,27%, στα 1,0687 δολάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ