Αρνήθηκε τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της ΕΕ

Η είδηση ​​του διορισμού της Αμερικανίδας οικονομολόγου είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ιδίως από τη Γαλλία.

Με την παραίτηση της Αμερικανίδας οικονομολόγου, Φιόνα Σκοτ Μόρτον από τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της ΕΕ, τέλειωσε η διαμάχη που είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη για την αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση της αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Με  επιστολή της στην αντιπρόεδρο Βέσταγκερ, η Αμερικανίδα οικονομολόγος αναφέρει ότι παραιτείται από την ανάληψη αυτής της θέσης της ΕΕ την 1η Σεπτεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί. «Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον με ενημέρωσε για την απόφασή της να μην αποδεχτεί τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της ΕΕ .Το αποδέχομαι με λύπη», έγραψε η  Βέσταγκερ στο Twitter.

Η είδηση ​​του διορισμού της Αμερικανίδας οικονομολόγου είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ιδίως από τη Γαλλία, καθώς είχε διατελέσει  επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012 και στη συνέχεια σύμβουλος  τεχνολογικών κολοσσών ομάδων όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν καταγγείλει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και τον κίνδυνο παρέμβασης της Ουάσιγκτον στις αποφάσεις της ΕΕ. Ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Ζαν Νοέλ Μπαρό είχε μάλιστα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την επιλογή της. «Την ώρα που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο διορισμός μιας Αμερικανίδας ως επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός σε tweet στα τέλη της περασμένης εβδομάδας  .

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει επίσης αμφιβολίες. «Αν δεν έχουμε κανέναν Ευρωπαίο οικονομολόγο αυτού του επιπέδου για να προσληφθεί από την Επιτροπή, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με όλα τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά συστήματα», είχε δηλώσει ο Μακρόν. Πρόσθεσε πώς τρέφει «πολύ σεβασμό » για την Αμερικανίδα οικονομολόγο. Αλλά, «έχει  προσληφθεί από πολλές εταιρείες και θα πρέπει να κάνει πίσω από αυτές τις καταστάσεις, γεγονός που καθιστά αυτό αρκετά αναποτελεσματικό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναπτύξουν ευρωπαϊκές δεξιότητες, να έχουν στρατηγική αυτονομία  πρέπει να έχουν αυτονομία σκέψης  και η πρόσληψη της Φιόνα Σκοτ Μόρτον δεν είναι απαραίτητα η πιο καλή απόφαση», τόνισε ο Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ