Οι ΗΠΑ εργάζονται για να κτίσουν ανθεκτικές, διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας για να προστατέψουν την οικονομική τους ασφάλεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα και από κινδύνους που προκύπτουν από την υπερσυγκέντρωση σε μικρό αριθμό χωρών, δηλώνει η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλλεν, σε σχόλια που ετοίμασε για μια εκδήλωση στο Λας Βέγκας τη Δευτέρα.
Η Γιέλλεν θα μιλήσει για τις προκλήσεις της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε μια μεγάλη ομιλία που θα παραδώσει μετά που θα ξεναγηθεί σε υποδομές σωματείου, όπου οι εργαζόμενοι μαθαίνουν δεξιότητες για να δουλεύουν σε έργα καθαρής ενέργειας.
Η ομιλία της Γιέλλεν έρχεται μερικές μέρες πριν την επέτειο ενός χρόνου του Νόμου για τη μείωση του Πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει $500 δισ. νέα έξοδα και φοροαπαλλαγές με σκοπό να προωθήσουν την καθαρή ενέργεια, να μειώσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους.
Η Γιέλλεν σχεδιάζει να επαινέσει τη συνεχή ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία καίριας νομοθεσίας, όπως αυτή για τη μείωση του πληθωρισμού, στο να ξαναχτιστεί η κατασκευαστική βάση των ΗΠΑ και να ομαλοποιηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
"Καθώς απομακρυνόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τους κινδύνους της υπερσυγκέντρωσης των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας", είπε σε απόσπασμα της ομιλίας της που έχει στην κατοχή του το Reuters. "Σήμερα, η παραγωγή κρίσιμων εισροών καθαρής ενέργειας - από μπαταρίες έως ηλιακούς συλλέκτες έως κρίσιμα ορυκτά - είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες".
Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας νωρίτερα φέτος σημείωνε ότι η Κίνα κατέχει τουλάχιστον 60% της κατασκευαστικής δυνατότητας για τις περισσότερες τεχνολογίες μαζικής παραγωγής, όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, και 40% της κατασκευής ηλεκτρολυτών.
Έλεγε επίσης ότι κρίσιμα ορυκτά που είναι απαραίτητα για αυτές τις βιομηχανίες είναι επίσης πολύ συγκεντρωμένα, με τη Δημοκρατία του Κογκό να παρέχει το 70% κοβαλτίου, την Κίνα το 60% των σπάνιων γαιών και την Ινδονησία το 40% του νικελίου. Η Αυστραλία παρέχει το 55% των εξορύξεων λιθίου και η Χιλή το 35%, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Γιέλλεν θα πει ότι οι ΗΠΑ επενδύουν εγχώρια για να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ βοηθούν άλλες χώρες να επιταχύνουν τη δική τους ενεργειακή μετάβαση.
"Η νομοθεσία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού βοηθά να επαναπατρίσουμε μέρος της παραγωγής που είναι κρίσιμη για την οικονομία καθαρής ενέργειας μας", αναφέρεται στην ομιλία της. "Η επιτάχυνση αυτών των μεταβάσεων μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση από τις ΗΠΑ για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που παράγονται από Αμερικανούς εργαζόμενους. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας".
Η Γιέλλεν θα μιλήσει στην εκδήλωση ενός εκπαιδευτικού κέντρου του σωματείου Διεθνής Αδελφότητα Ηλεκτρολόγων (IBEW).
Οι δηλώσεις στη Νεβάδα, που πιθανότατα θα είναι μια πολιτεία-κλειδί στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αποτελούν μέρος ενός ταξιδιού διάρκειας ενός μήνα από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το υπουργικό συμβούλιο του, καθώς εργάζονται για να πείσουν τους σκεπτικιστές Αμερικανούς ότι οι πολιτικές τους σκοπεύουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προειδοποιήσεις για ύφεση με ρεκόρ χαμηλής ανεργίας, ισχυρά μισθολογικά κέρδη και καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, αλλά πολλοί ψηφοφόροι που υποστήριξαν τον Μπάιντεν το 2020 πιστεύουν ότι η οικονομία είχε κακή απόδοση και μπορεί να μην τον ψηφίσουν στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Μειωμένη η ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω διακοπών
ΚΥΠΕ