75% των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι – Ποιοι εξαφανίζουν τον πλούτο τους

Στατιστικά ενός φαινομένου στις λίστες των πολύ πλουσίων που εντυπωσιάζει εδώ και 150 χρόνια

Aυτό το κείμενο δεν αναφέρεται σε άτομα που έγιναν δισεκατομμυριούχοι τυχαία, αλλά σε ανθρώπους που πίστεψαν στο τρελό όνειρό τους και έμειναν χιλιάδες νύχτες άγρυπνοι δουλεύοντας με αδρεναλίνη, καφεΐνη και πείσμα. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανείς δεν είδε την αξία του να αποκτά 9 μηδενικά χωρίς να έχει εφεύρει μια καινοτομία που εξαπλώθηκε γρήγορα σε πάρα πολλούς.

Εσχάτως, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει η ανάπτυξη της τεχνολογίας που δημιούργησε μια γενιά πλουσίων. Ωστόσο, πριν από το 1990 υπήρχαν επίσης δισεκατομμυριούχοι, όπως υπήρχαν και πριν το 1900. Σε όποιο τομέα κι αν ήταν ή είναι η δραστηριότητά τους, το σίγουρο είναι πως το έργο τους, η ιδέα που έκαναν πραγματικότητα, άλλαζε τη ζωή πάρα πολλών συνανθρώπων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο διάστημα που φαίνεται να απαιτήθηκε για να γίνει κάποιος δισεκατομμυριούχος είναι μόλις έξι χρόνια. Εξι χρόνια τρελής, γεωμετρικής ανόδου που έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε όποιο κλάδο κι αν δραστηριοποιήθηκαν, οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια τέτοια διαδρομή.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο θρυλικός ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft, είναι ο πλουσιότερος από την ελίτ λέσχη των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 85,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσίευσε η Wealth-X, μια εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη που συντάσσει τη λίστα των ζάμπλουτων. Δεύτερος μετά τον Γκέιτς είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο γκουρού-επενδυτής με καθαρή περιουσία 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ολοκληρώνει τις τρεις πρώτες θέσεις ο Amancio Ortega, ο Ισπανός ιδρυτής της δυναστείας της μόδας Zara, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τους 25 πιο πλούσιους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους, οι 14 είναι Αμερικανοί επιχειρηματίες. Συνολικά, αυτοί οι 14 επιχειρηματίες έχουν αξία 514,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, περισσότεροι από το 70% των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι πρώτης γενιάς. Και έφτασαν σε αυτό το επίπεδο πριν τα 40 τους χρόνια.

Από το 1892, όταν συνήθιζαν να καθορίζουν πόσοι άνθρωποι κατείχαν πλούτο, το 84% ήταν πρώτης γενιάς. Το 1996, το ποσοστό ήταν 80%. Το 2019, ήταν 79%. Μελέτες που έγιναν το 2022 διαπίστωσαν ότι ήταν το 76%.

Ο πλούτος, όμως, δεν είναι πάντα όσο εύκολο θα φάνταζε, να διατηρηθεί και να μεταβιβαστεί στην επόμενη γενιά. Το 70% του πλούτου χάνεται από τη δεύτερη γενιά, δηλαδή τα παιδιά των αυτοδημιούργητων. Από τα εγγόνια τους, το 90% του πλούτου έχει ήδη εξαφανιστεί.
Η έρευνα Hurun βρήκε εφέτος 59 αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους ηλικίας 40 ετών και κάτω. Προέρχονταν από 10 χώρες και ο συνολικός πλούτος τους ήταν 269 δισ. δολάρια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 37 έτη.

Στην κορυφή ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ με 68 δις περιουσία σε ηλικίας μόλις 39 ετών. Το πρώτο του δισεκατομμύριο το είχε κερδίσει σε ηλικία 21 ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι κατά συρροή επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν σε μέση ηλικία 24 ετών με την πρώτη τους επιχείρηση και στη συνέχεια ξεκίνησαν την τρέχουσα επιχείρησή τους σε ηλικία 27 ετών.

Ο Elon Musk, ο πιο γνωστός επιχειρηματίας, πούλησε την πρώτη του επιχείρηση σε ηλικία 28 ετών πριν επενδύοντας στη SpaceX σε ηλικία 31 ετών και στην Tesla σε ηλικία 33 ετών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι χρόνια μετά την είσοδο του θρυλικού μπασκετμπολίστα Μάικλ Τζόρνταν, υπάρχουν σήμερα τρεις ακόμα σταρ που πλησιάζουν ή μπαίνουν με το σπαθί τους (και την περιουσία τους) στη λίστα των billionaires. Είναι οι Λεμπρόν Τζέιμς, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Του Φώτη Τσιμέλα

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τα dream cars οι Άραβες και η άπιστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ