Μιανμάρ: Καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες οδηγεί σε έξοδο κολοσσών μόδας

Μεταξύ αυτών H&M και Zara - Η βιομηχανία ενδυμάτων είναι βασικός εργοδότης στη χώρα με περισσότερα από 500 εργοστάσια

Η εταιρεία H&M ανέφερε στο Reuters ότι διερευνά 20 υποτιθέμενες περιπτώσεις κακών εργασιακών συνθηκών σε εργοστάσια ρούχων της Μιανμάρ που προμηθεύουν το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής μόδας στον κόσμο, λίγες εβδομάδες αφότου ο κορυφαίος του ανταγωνιστής, η ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, δήλωσε ότι καταργεί σταδιακά τις αγορές από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μια ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία παρακολούθησε 156 περιπτώσεις φερόμενης κακοποίησης εργαζομένων σε εργοστάσια ρούχων της Μιανμάρ από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, από 56 τον προηγούμενο χρόνο, υποδηλώνοντας επιδείνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Η μείωση των μισθών και η κλοπή μισθών ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες καταγγελίες, ακολουθούμενες από άδικες απολύσεις και αναγκαστικές υπερωρίες, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Business and Human Rights Resource Center (BHRRC).

«Όλες οι υποθέσεις που τέθηκαν στην έκθεση του BHRRC παρακολουθούνται και, όπου χρειάζεται, αποκαθίστανται μέσω της τοπικής μας ομάδας επί τόπου και σε στενή συνεργασία με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε η H&M σε δήλωση.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μιανμάρ και βλέπουμε αυξημένες προκλήσεις για να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις μας», δήλωσε η σουηδική εταιρεία.

Το BHRRC παρακολουθεί καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε εργοστάσια ενδυμάτων της Μιανμάρ από τότε που η στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική και ανθρωπιστική κρίση. Περιλαμβάνει υποθέσεις κατάχρησης σε 124 διαφορετικά εργοστάσια.

Υπήρξαν 21 περιπτώσεις εικαζόμενων καταχρήσεων που συνδέονται με προμηθευτές της Inditex κατά τη διάρκεια της διετίας και 20 που συνδέονται με προμηθευτές της H&M, σύμφωνα με την έκθεση. Η Inditex αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Η απόφαση της Inditex να διακόψει τους δεσμούς με τους προμηθευτές της Μιανμάρ ήρθε αφότου η Primark και η Marks & Spencer ανακοίνωσαν σχέδια αποχώρησης πέρυσι, σε μια τάση που ορισμένοι λένε ότι θα μπορούσε τελικά να αφήσει σε χειρότερη κατάσταση τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη βιομηχανία.

Η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Tendam σχεδιάζει επίσης να σταματήσει τις προμήθειες από τη Μιανμάρ, ανέφερε στην απάντησή της σε έρευνα του BHRRC για τα εμπορικά σήματα που δημοσιεύτηκε παράλληλα με την έκθεση.

Ορισμένες μάρκες που συνεχίζουν να προμηθεύονται από τη Μιανμάρ έχουν επίσης εντείνει την παρακολούθηση των προμηθευτών.

Η H&M, η Bestseller και η Tendam είναι μεταξύ των 18 εμπορικών σημάτων που αποτελούν μέρος του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου MADE με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια ενδυμάτων της Μιανμάρ.

Η στάση της ΕΕ είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύονται από τη Μιανμάρ, όπου η βιομηχανία ενδυμάτων είναι βασικός εργοδότης, με περισσότερα από 500 εργοστάσια που παράγουν ρούχα και παπούτσια για μεγάλες μάρκες.

Ειδικοί ανέφεραν στο Reuters πως, αν φύγουν, είτε οι θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν εντελώς, είτε τα εργοστάσια θα πασχίσουν να λάβουν παραγγελίες από αδέσμευτους πράκτορες αγορών οι οποίοι νοιάζονται μόνο για το φθηνό εργατικό δυναμικό και δεν ανησυχούν για τις εργασιακές συνθήκες.

Στην έρευνα της BHRRC, μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες ένδυσης στον κόσμο αναλύουν την προσέγγισή τους στο δίλημμα.

Στην απάντησή του, ο γίγαντας αθλητικών ειδών Adidas έγραψε: «Παρά τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν εντοπιστεί, πιστεύουμε ότι μέσω ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στη Μιανμάρ με υπεύθυνο τρόπο και σε ευθυγράμμιση με τις βασικές συμβάσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ και τις Κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Θα βοηθήσει στο πρόβλημα των ΜΕΔ, το «Δικαστήριο Eκποιήσεων»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ