Captagon: Γιατί η "κοκαΐνη των φτωχών" τρομάζει την Ευρώπη;

Το ναρκωτικό χάπι των $3 που μαστίζει τη Μέση Ανατολή εξαπλώνεται ταχύτατα - Μία αγορά $10 δισεκατομμυρίων - Πώς συνδέεται ο Άσαντ

Τα καρτέλ των ναρκωτικών κάνουν «πάρτι» στη Συρία, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που δοκιμάζονται από γεωπολιτικές εντάσεις. Η πιο πρόσφατη εγκληματική δραστηριότητά τους αφορά την προώθηση του captagon.

Πρόκειται για ένα ναρκωτικό χάπι τύπου αμφεταμίνης, που πωλείται από 3 έως και 25 δολάρια ανά ταμπλέτα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται σχετικές αναφορές των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και ανεξάρτητων ερευνητών, το χάπι παράγεται και διακινείται κυρίως από άτομα και ομάδες που συνδέονται με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Τι προκαλεί η κοκαΐνη των φτωχών

Στη Μέση Ανατολή είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλές στους εφήβους, αλλά και σε ενηλίκους χαμηλού εισοδήματος.

Είναι γνωστό και ως «η κοκαΐνη των φτωχών» και φέρεται να πυροδοτεί εκρήξεις ενέργειας, παραγωγικότητας, εγρήγορσης, ευφορίας, αυταπάτες και μια αίσθηση αήττητου.

Όλα αυτά πριν τελικά «ρίξει» τον οργανισμό, πλήττοντας ζωτικά όργανα και προκαλώντας σοβαρό εθισμό.

Μία αγορά 10 δισ. δολαρίων – Η σύνδεση με τον Άσαντ

Το Bloomberg αναφέρει πως δύο κορυφαίοι ερευνητές στη δεξαμενή σκέψης New Lines Institute εκτιμούν ότι το captagon έχει δημιουργήσει μία αγορά αξίας έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να ωφελεί τον στενό κύκλο και τους συμμάχους του Άσαντ, οι οποίοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε βαριές κυρώσεις από τη Δύση για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στη Συρία το 2011. Ο Άσαντ και η κυβέρνησή του αρνούνται πάντως κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην παραγωγή και την εμπειρία του captagon.

Αξιωματούχοι στην Ευρώπη ανησυχούν πως το captagon είναι πιθανό να εξελιχθεί σε απειλή και για τη γηραιά ήπειρο. Η επιχείρηση καταστολής από τους Σαουδάραβες σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προσπάθειές τους να επαναδεσμεύσουν τον Άσαντ προκειμένου να περιορίσουν τις ροές του ναρκωτικού ωθεί τους παραγωγούς του να αναπτύξουν νέες διαδρομές και να ποντάρουν σε νέες αγορές.

«Όπως σε κάθε παράνομη οικονομία, οι λαθρέμποροι εξελίσσονται συνεχώς στην προσπάθειά τους να στοχεύσουν νέες αγορές διαμετακόμισης, να εντοπίσουν νέες διαδρομές και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να χαράξουν νέες αγορές κατανάλωσης», εξηγεί στο Bloomberg η Κάρολιν Ρόουζ, διευθύντρια στο New Lines Institute, όπου ηγείται ενός ερευνητικού προγράμματος για το εμπόριο captagon. «Προσαρμόζουν και υιοθετούν νέες μεθόδους».

Ένταση των ροών του captagon προς Ευρώπη

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν ότι οι αναφορές πληροφοριών που έχουν δει και οι ενημερώσεις που έλαβαν από ομολόγους τους στη Μέση Ανατολή υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό οι ροές captagon στην Ευρώπη να ενταθούν, λόγω της ανάγκης της Συρίας για μετρητά και της επιθυμίας του Άσαντ να εξαγωγή εθισμού και κοινωνικών εντάσεων σε χώρες που κατά την άποψή του τον έβλαψαν.

Όπως οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις υποστήριξαν αρχικά τις λαϊκές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ και στη συνέχεια υποστήριξαν πολιτικούς αντιφρονούντες και ομάδες ανταρτών που προσπάθησαν να τον ανατρέψουν.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι ενώ το captagon δεν έχει γίνει ακόμη πρόβλημα στην Ευρώπη, το θέμα είναι πλέον στο ραντάρ όλων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους αξιωματούχους ασφαλείας σε όλη την ήπειρο να ανησυχούν όλο και περισσότερο γι’ αυτό.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia την περασμένη εβδομάδα ο Άσαντ είπε ότι ο πόλεμος, η αδύναμη διακυβέρνηση και η διαφθορά έχουν μετατρέψει τη Συρία σε μια «ανθούσα» βάση για την παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή της κυβέρνησής του. Είπε ότι την ευθύνη φέρουν τα δυτικά και περιφερειακά κράτη που «έσπειραν το χάος στη Συρία» επεμβαίνοντας από την πλευρά των αντιπάλων του.

Επανάληψη του σκηνικού της Τουρκίας και του Ιράκ

Η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει το ίδιο σενάριο που έχει συμβεί στο Ιράκ και την Τουρκία, σύμφωνα με το Rose του New Lines Institute, σημειώνοντας ότι αυτές οι δύο χώρες ήταν δημοφιλή σημεία μεταφόρτωσης για το captagon, αλλά τώρα γίνονται αγορές προορισμού. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ότι κατέστρεψαν ένα βασικό δίκτυο μετά την ανακάλυψη του πρώτου εργοστασίου captagon τον Ιούλιο.

Η απειλή, σημειώνει, δεν αφορά μόνο χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 14 τόνους captagon το 2020, αλλά και στο κέντρο και στο βορρά, όπου υπήρξαν πολλές επιδρομές σε αποθήκες captagon τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, Αυστριακοί ερευνητές που συντονίστηκαν με ομολόγους τους σε τέσσερις ηπείρους διέλυσαν μια διεθνή συμμορία που έφερνε χάπια captagon από τον Λίβανο και τη Συρία στην Ευρώπη. Το κύκλωμα ναρκωτικών, το οποίο χρησιμοποιούσε μια πιτσαρία στο Σάλτσμπουργκ ως έναν από τους κόμβους του, έστελνε το captagon στη Σαουδική Αραβία μέσα σε φούρνους πίτσας και πλυντήρια ρούχων. Το σκεπτικό των λαθρεμπόρων ήταν ότι οι Σαουδάραβες ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν φορτίο από την Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Διαβάστε επίσης: Ο «Godfather» της αγοράς αυτοκινήτων στην Αυστραλία είναι Ελληνας (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ