BRICS: Πρόσκληση σε 6 νέα μέλη – Ανάμεσά τους Ιράν και Σαουδική Αραβία

Τα μέλη έχουν δηλώσει ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας των G7 στις παγκόσμιες υποθέσεις

Πρόσκληση στην κορυφαία εξαγωγέα πετρελαίου Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες να ενταχθούν στο μπλοκ τους ετοιμάζεται να στείλει η ομάδα BRICS, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή τους.

Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συμφώνησαν να διευρύνουν την ομάδα BRICS σε μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Θα είναι η πρώτη διεύρυνση από το 2010.

Η Αίγυπτος μαζί με άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής καλούνται να συμμετάσχουν, αν και ο κατάλογος ήταν ακόμη υπό συζήτηση αργά την Τετάρτη, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες, αρνούμενοι να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα μέλη έχουν δηλώσει ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Ομάδας των Επτά στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η πιθανή ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στις BRICS θα ενίσχυε τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαφοροποιήσει την οικονομία του έθνους του. Μια προσπάθεια που την έχει φέρει πολύ πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πελάτης πετρελαίου του βασιλείου, ενώ στηρίζεται στις σχέσεις με τη Ρωσία για να βοηθήσει στη στήριξη των τιμών του αργού μέσω του ΟΠΕΚ+. Τα κράτη του Κόλπου επιθυμούν να ενταχθούν σε μεγάλα εμπορικά μπλοκ, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν τους εμπορικούς δεσμούς και να αναπτυχθούν ως παγκόσμιοι κόμβοι διαμετακόμισης.

Η ώθηση για επέκταση καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι ένα μεγαλύτερο BRICS θα μετέτρεπε την ομάδα σε φερέφωνο της Κίνας, ενώ η Βραζιλία ανησυχούσε για την αποξένωση της Δύσης.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημοσίως τη θέση τους σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξή τους στις BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση.

Περισσότερα από 20 έθνη από τον Παγκόσμιο Νότο είχαν ζητήσει επίσημα την ένταξή τους πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Βουτιά στα 30 δολ. για το φυσικό αέριο - Πώς τα «καγκουρό» έριξαν τις τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ