«Πουλούσαν αρχαία του Βρετανικού Μουσείου στο eBay»

Ήξερε το Βρετανικό Μουσείο και δεν έκανε τίποτα; - Για ελλιπή ασφάλεια μιλούν πρώην εργαζόμενοι στο Μουσείο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το σκάνδαλο των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο. Πρώην επιμελητής που εργαζόταν στο μουσείο ισχυρίστηκε ότι η ασφάλεια ήταν «απίστευτα κακή», γεγονός που οδήγησε στην κλοπή εκατοντάδων –και πιθανώς χιλιάδων– πολύτιμων αντικειμένων.

Μάλιστα και δεύτερος ειδικός επιβεβαίωσε στον Independent ότι ένας συνάδελφος εξέφρασε τις ανησυχίες του στη διεύθυνση του μουσείου πολλές φορές ήδη από το 2020, αφού εντόπισε ορισμένα αντικείμενα προς πώληση στο eBay.

Το ίδρυμα του Λονδίνου συγκλονίστηκε από σκάνδαλο την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι αναντικατάστατοι θησαυροί είχαν εξαφανιστεί από τα θησαυροφυλάκια του.

Ένας πρώην επιμελητής σε διαφορετικό τμήμα ισχυρίστηκε ότι πολλοί άλλοι συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμα και την ίδια μέρα χωρίς επίβλεψη της καταλογογράφησης, αφήνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα εκτεθειμένα σε κίνδυνο.

Ελλιπής ασφάλεια
«Το Βρετανικό Μουσείο χρειάζεται πραγματικά να αναθεωρήσει την πολιτική ασφαλείας του», είπε το πρώην μέλος του προσωπικού, που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

«Η καταλογογράφηση ήταν απίστευτα αποσπασματική. Κάθε αντικείμενο έχει μεν έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στην αποθήκη, αλλά μάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν… Τα καταστήματα έχουν συναγερμό, αλλά δεν παρακολουθούνται με άλλο τρόπο. Τηλεφωνούσα στην ασφάλεια, τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων», είπε και συνέχισε:

«Πολλές από τις συλλογές φυλάσσονται στα ίδια δωμάτια με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος θα είχε την κάλυψη της γνώσης ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και ημέρα».

Η πρώην επιμελήτρια διηγήθηκε πώς δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν για το ποια αντικείμενα επεξεργαζόταν κάθε μέρα. Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία εποπτεία γι’ αυτό, είπε.

Οι χαμηλοί μισθοί
Οι αμοιβές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο φτωχές που πολλοί ειδικοί με φήμη παγκόσμιας κλάσης «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά».

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδίως με την κρίση του κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο το θέμα αυτό αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου σχεδόν σε κάθε συνάντηση του τμήματος».

Η «γελοία» θέση του Βρετανικού Μουσείου
Ένας βουλευτής είπε ότι ύποπτες κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψαν την «προσβλητική γελοιότητα» της άρνησής του να επιστρέψει αμφισβητούμενα αντικείμενα στη χώρα προέλευσής τους για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Bell Ribeiro-Addy, βουλεύτρια των Εργατικών, πιστεύει ότι ο νόμος του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή αντικειμένων όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι μπρούτζοι του Μπενίν πρέπει να αλλάξει.

«Ένας από τους πιο προσβλητικούς λόγους που έδωσαν είναι ότι οι άλλες χώρες στις οποίες ανήκουν αυτά τα αντικείμενα είτε δεν θα μπορούσαν να τα φροντίσουν είτε είναι πιθανό να κλαπούν», είπε. «Αλλά έχετε ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που τα βάζουν στο eBay».

Πηγή: ΟΤ / in.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέραν των 77 χιλιάδων επιβατών μετέφερε τον Ιούλιο η Cyprus Airways

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ