Αποστολή της Λέσχης του Παρισιού, στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες που διακρατούν κρατικό χρέος της Κούβας, πρότεινε χθες στην κυβέρνηση στην Αβάνα νέο χρονοδιάγραμμα για να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει το 2015.
Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ουίλιαμ Ρος, συμπρόεδρος της Λέσχης του Παρισιού, «πρότεινε να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα», βάσει των δυνατοτήτων της Κούβας για την αποπληρωμή των οφειλών, και «να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση» όσον αφορά τις καθυστερούμενες πληρωμές.
Συμφωνία της Κούβας και της Λέσχη του Παρισιού το 2015 διέγραψε 8,5 από τα 11,1 δισεκ. δολάρια οφειλών και το υπόλοιπο ποσό μετατράπηκε σε επενδυτικά προγράμματα ή αναπρογραμματίστηκε ως το 2033.
Όμως οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε εμπόδισαν την Κούβα να αποπληρώσει έγκαιρα οφειλές το 2019 και την ώθησαν το 2020 να ζητήσει μορατόριο ως το 2022.
Τον Ιούνιο του 2021, η κυβέρνηση της Κούβας και η Λέσχη του Παρισιού συμφώνησαν σε νέες προθεσμίες.
Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας, ο Ρικάρδο Καμπρίσας, εκτίμησε χθες Τετάρτη πως το γεγονός ότι η Κούβα εντάχθηκε ξανά στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία» την οποία καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2021 εμποδίζει την πρόσβαση της νήσου σε πηγές χρηματοδότησης, με φόντο τις αυξήσεις των τιμών σε διεθνές επίπεδο.
Στην ομάδα των κρατών-πιστωτών της Κούβας συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Βρετανία.
Η Κούβα έχει επίσης οφειλές σε ιδιώτες πιστωτές της Λέσχης του Λονδίνου. Ανάμεσά τους είναι το ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων-κινδύνων CRF I Ltd, που έχει προσφύγει σε βρετανικό δικαστήριο για την αθέτηση πληρωμής 78 εκατ. δολαρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, η κρατική Δούμα, ενέκρινε σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους της Κούβας ύψους 2,3 δισεκ. δολαρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Δαπάνες πέραν των €100 εκατ. για Πουρνάρα και Λίμνες