Το σύνθημα του Chapin School είναι “Fortiter et Recte”, δηλαδή “Γενναία και σωστά”. Ένα σύνθημα το οποίο σχεδόν από την ίδρυση του ιδρύματος αποτελεί τον γνώμονα για την εκπαίδευση πολλών νέων κοριτσιών και γυναικών που ανήκουν κυρίως στις πιο εύπορες οικογένειες της Αμερικής.
Ωστόσο, αυτό που κάνει το ιδιωτικό σχολείο να ξεχωρίζει, εκτός από την μεγάλη λίστα των διάσημων και πετυχημένων γυναικών αποφοίτων του, είναι η πλούσια εκπαιδευτική παράδοση του, η οποία χρονολογείται από το 1901. Αν και ξεκίνησε ως μεικτό σχολείο, σήμερα αποτελεί το πιο διάσημο και εκλεκτικό σχολείο θηλέων στον κόσμο, με τις τάξεις να ξεκινάνε από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο και τα δίδακτρα να ανέρχονται στα 60.000 ευρώ ανά έτος.
Μια κοινότητα ταλαντούχων κοριτσιών
Το Chapin School ιδρύθηκε το 1901 από τη Maria Bowen Chapin, μια αξιοθαύμαστη παιδαγωγό. Από την ίδρυσή του, το σχολείο είχε ως στόχο να παρέχει αυστηρή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε μαθητές, προωθώντας την πνευματική τους ανάπτυξη και καλλιεργώντας την αίσθηση του σκοπού στο μέλλον τους. Αρχικά με το όνομα Miss Chapin’s School for Girls and Kindergarten for Boys and Girls, στο σχολείο φοιτούσαν 78 μαθητές, οι οποίοι διδάσκονταν από επτά δασκάλους. Τα πρώτα απολυτήρια λυκείου του Chapin χορηγήθηκαν το 1908 και τα τελευταία αγόρια φοίτησαν εκεί το 1917. Η Chapin παρέμεινε διευθύντρια μέχρι το 1932, ενώ κατόπιν αιτήματός της, το σχολείο μετονομάστηκε σε Chapin School μετά το θάνατό της, το 1934. Σήμερα το σχολείο βρίσκεται στη λεωφόρο East End 100, στην ανατολική 84η οδό.
Η ιδρύτρια του σχολείου, Maria Bowen Chapin
Με την πάροδο των ετών, το Chapin School διατήρησε τη δέσμευσή του στην ακαδημαϊκή αριστεία, ενθαρρύνοντας τις μαθήτριες να σκέφτονται κριτικά, να επιδιώκουν τα πάθη τους και να γίνονται συμπονετικοί, αφοσιωμένοι πολίτες. Αυτό ήταν άλλωστε και το όραμα της ιδρύτριάς του, η οποία ήταν μια πρώιμη φεμινίστρια και σουφραζέτα που επικεντρώθηκε πολύ στην ανάπτυξη του χαρακτήρα των κοριτσιών. Η ίδια ήθελε να παρέχει για τις νεαρές μαθήτριες την ίδια κλασική εκπαίδευση που ήταν διαθέσιμη στα αγόρια εκείνης της εποχής. Και το κατάφερε.
Αποστολή του σχολείου παραμένει ακόμα η δημιουργία μιας ποικιλόμορφης και ταλαντούχας κοινότητας νεαρών γυναικών που θα ευδοκιμήσουν και θα ηγηθούν στην κοινωνία, σύμφωνα με τους ίδιους του Μανχάταν.
Αυτό που ξεχωρίζει το Chapin
Πέρα από την φεμινιστική φιλοσοφία του, αυτό που κάνει το σχολείο να ξεχωρίζει είναι αρχικά η μακρά λίστα των διάσημων αποφοίτων του.
Αυτή περιλαμβάνει την Jackie Kennedy, την σχεδιάστρια Vera Wang, την Βασίλισσα Noor της Ιορδανίας, την Ivanka Trump, την Margot Roosevelt, Αμερικανίδα δημοσιογράφο και δισέγγονη του προέδρου Theodore Roosevelt, την Margaret McGrath Rockefeller, σύζυγο του David Rockefeller, την ηθοποιό Sigourney Weaver, την Julie Nixon Eisenhower, Αμερικανίδα συγγραφέα και μικρότερη κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, την Caresse Crosby, εφευρέτρια του σύγχρονου σουτιέν, την Constance Campbell Bennett, Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός του θεάτρου και του κινηματογράφου, την Elizabeth Mills Brown, εξέχουσα Αμερικανίδα ιστορικός, την Malvina Hoffman, γλύπτρια και συγγραφέα, γνωστή για τα χάλκινα γλυπτά ανθρώπων σε φυσικό μέγεθος και την Alexandra Kotur, Αμερικανίδα συγγραφέα, δημοσιογράφο μόδας και πρώην δημιουργική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, μεταξύ άλλων.
Η φήμη της Σχολής Chapin για την αριστεία αποδεικνύεται από τον εντυπωσιακό κατάλογο των μαθητριών της, που έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία σε διάφορους τομείς, όπως στην συγγραφή, την λογοτεχνία, την ποίηση, τις επιστήμες και τον κινηματογράφο.
Φοιτώντας στο Chapin
Με το πρόγραμμά του να συνδυάζει από το νήπιο έως το Λύκειο, προοδευτικά και παραδοσιακά στοιχεία εκπαίδευσης, το Chapin θεωρείται γενικά ένα φιλελεύθερο ιδιωτικό σχολείο με πολλές απαιτήσεις από τους μαθητές του. Δυο έτη Λατινικών, μια σύγχρονη ξένη γλώσσα, πρέπει να είναι κατεκτημένα έως την έκτη τάξη του δημοτικού, ενώ οι γλώσσες που προσφέρονται εκτός από τα λατινικά είναι τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα μανδαρινικά.
Πολλές μαθήτριές του ακολουθούν ανεξάρτητες σπουδές ή προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, ιδίως μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής του Chapin με το Αγγλικανικό Σχολείο Θηλέων St. Hilda’s στην Αυστραλία και τα Αμερικανικά Κοινοτικά Σχολεία στην Ελλάδα. Επίσης από το 2011, το Chapin συνεργάζεται με το Σχολείο για Κορίτσια της Kibera στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αναπτύσσοντας ιδέες για το πρόγραμμα σπουδών και επισκεπτόμενοι ο ένας τις σχολικές μονάδες του άλλου.
Η διαδικασία εισαγωγής περιλαμβάνει εκτός από τα 85 δολάρια της αίτησης, συνέντευξη με την υποψήφια, ακαδημαϊκή αξιολόγηση και δείγματα αυτοέκφρασης των παιδιών, το οποίο περιλαμβάνει ένα έργο φτιαγμένο από την υποψήφια αποκλειστικά για τον σκοπό της εισαγωγής. Με την ιδρύτρια να ήταν λάτρης των φυτών, οι υποψήφιοι για το νηπιαγωγείο λαμβάνουν πάντα ένα φυτό Chapin κατά τη διαδικασία της συνέντευξής τους.
Μετά την εισαγωγή τους οι μαθήτριες όλων των ηλικιών φοιτούν κάτω από την ίδια στέγη, σε ένα κτήριο το οποίο περιλαμβάνει 56 αίθουσες διδασκαλίας, διαθέτει μια διώροφη βιβλιοθήκη με αίθουσα πολυμέσων, οκτώ εργαστήρια φυσικών επιστημών, τρία στούντιο τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός σκοτεινού θαλάμου φωτογραφίας και ενός στούντιο κεραμικής, τρία στούντιο μουσικής, ένα black box θέατρο, δύο στούντιο χορού, δύο εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα εργαστήριο σχεδιασμού και καινοτομίας, δύο καφετέριες, τρία γυμναστήρια, ένα γυμναστήριο και μια αίθουσα εκγύμνασης και μια παιδική στέγη. Επίσης στο σχολείο υπάρχει και ένα θερμοκήπιο του οποίου τα φυτά φροντίζουν οι μαθητές της κατώτερης τάξης του σχολείου.
Οι ιδιαιτερότητες της σχολικής στολής έχουν εξελιχθεί σταθερά από το 1914. Από το 2017, η στολή εξαρτάται από την τάξη του κοριτσιού, αλλά το πράσινο είναι ένα επαναλαμβανόμενο ενδυματολογικό θέμα. Λόγω του κορονοϊού, η στολή δεν απαιτείται πλέον μετά την 8η τάξη, και αντ’ αυτού ακολουθείται ένας βασικός ενδυματολογικός κώδικας από τις μαθήτριες της ανώτερης τάξης. Για την τελετή αποφοίτησης οι μαθήτριες φορούν κατά παράδοση όλες λευκά μακριά φορέματα για να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους, ενώ δεν απονέμονται ακαδημαϊκά βραβεία και δεν υπήρξε ποτέ αριστούχος του Chapin, ακολουθούμενοι πάντα την φιλοσοφία του σχολείου για ισότητα.
Φωτογραφίες: Instagram@chapinschoolnyc, www.chapin.edu/Facebook
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πυροβολισμοί εναντίον υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό