Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις

Συνδυάζει υψηλούς μισθούς, ασφάλεια και ποιότητα ζωής

Μπορεί να την έχουμε στο μυαλό μας ως μουντή, με μακρύ χειμώνα και κλειστή κοινωνία, ωστόσο είναι η καλύτερη χώρα για να ζει ένας πολίτης. Ο λόγος για τη Σουηδία, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις ποιοτικότερες χώρες του κόσμου, σε έρευνα του U.S. News and World Report.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν βρίσκονται στις 10 καλύτερες χώρες, γιατί τελικά ο ήλιος, λίγο κρασί και λίγο θάλασσα δεν είναι αρκετά. Υψηλοί μισθοί, ασφάλεια και συνολική ποιότητα ζωής καθορίζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Οι 10 καλύτερες χώρες στον κόσμο για την ποιότητα ζωής
1.    Σουηδία
2.    Νορβηγία
3.    Καναδάς
4.    Δανία
5.    Φινλανδία
6.    Ελβετία
7.    Ολλανδία
8.    Αυστραλία
9.    Γερμανία
10.    Νέα Ζηλανδία

Σουηδία η Νο. 1 χώρα στην ποιότητα ζωής
Η Σουηδία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την οικονομική δυνατότητα ενός πολίτη, την ασφάλεια και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με το Numbeo, το κόστος ζωής στη Σουηδία είναι, κατά μέσο όρο, 20,9% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το κόστος ενοικίασης είναι 57,5% χαμηλότερο.

Η Σουηδία είναι γνωστή για τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με το U.S. News and World Report.

Οι κάτοικοι της Σουηδίας διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με μέσο όρο ηλικίας τα 82,8 έτη, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

Η χώρα έχει μια εξαιρετική πολιτική γονικής άδειας: Οι γονείς δικαιούνται 480 ημέρες άδειας μετ' αποδοχών όταν γεννιέται ή υιοθετείται ένα παιδί. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο γονείς, ο καθένας δικαιούται 240 από αυτές τις ημέρες.

Η Νορβηγία κατατάσσεται ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με το CIA World Factbook, η χώρα είναι πρωτοπόρος στην ισότητα των φύλων.

Η γονική άδεια της χώρας επιτρέπει στους γονείς να μοιράζονται τη φροντίδα του παιδιού τους στο σπίτι για έως και 49 εβδομάδες με πλήρη μισθό (ή 59 εβδομάδες με το 80% του μισθού τους).

Η Νορβηγία προσφέρει επίσης ένα μηνιαίο επίδομα στις οικογένειες από ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού μέχρι τη συμπλήρωση των 18 ετών για την κάλυψη μέρους του κόστους της ανατροφής των παιδιών.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη Νορβηγία είναι 82,75 έτη και από το 2013 κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

Ο Καναδάς συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Η χώρα είναι γνωστή για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Έχει προσδόκιμο ζωής 83,99 έτη, 3,24 έτη υψηλότερο από τον νότιο γείτονά της, τις ΗΠΑ.

Ο Καναδάς υπερέχει του μέσου όρου όσον αφορά το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και την ικανοποίηση από τη ζωή, σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ.

Η χώρα έχει καθολική υγειονομική κάλυψη. Προσφέρει στους πολίτες ένα σύστημα υγείας που χρηματοδοτείται κυρίως από τα φορολογικά έσοδα και είναι δωρεάν. 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δεν υπάρχει συμμετοχή στο κόστος για ενδονοσοκομειακή ή εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ποικίλλουν αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνές.

Τα κριτήρια
Για την κατάταξη των 87 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η WPP και η Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής βαθμολογήθηκαν με βάση τις ακόλουθες μετρήσεις:

•    Καλή αγορά εργασίας
•    Οικονομική σταθερότητα
•    Φιλικό προς την οικογένεια
•    Οικονομική δυνατότητα
•    Ισότητα εισοδήματος
•    Πολιτικά σταθερή
•    Ασφαλής
•    Επιχειρηματικότητα
•    Καλά ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιας υγείας
•    Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
•    Περιπέτεια
•    Κληρονομιά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομάζουν τα 2 ευρώ το λίτρο στα καύσιμα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ