36 ημέρες πριν το Brexit

Και δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου και πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. 

Παραγωγικές συζητήσεις για τις διασφαλίσεις επί του backstop είχαν Koμισιόν και  βρετανική πλευρά δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού διαπραγματευτή, Στήβεν Μπάρκλεϊ, στις Βρυξέλλες, μετά την κοινή συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρι Κοξ, και τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισιέλ Μπαρνιέ.

Ο πιο απλός τρόπος για να πάρουμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop είναι να ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρετανών.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμφώνησαν ότι οι εργασίες θα επικεντρωθούν τώρα σε εγγυήσεις σχετικά με το backstop, οι οποίες θα υπογραμμίζουν τον προσωρινό του χαρακτήρα και θα παρέχουν την κατάλληλη νομική ασφάλεια και στις δύο πλευρές.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες πρέπει τώρα να συνεχιστούν επειγόντως σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός για το Brexit και ο Γενικός Εισαγγελέας θα συζητήσουν ξανά με τον Μισιέλ Μπαρνιέ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

O Βρετανός Γενικός Εισαγγελέας θα διερευνήσει επίσης τις νομικές επιλογές με την ομάδα της Κομισιόν.

Συναντήσεις με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit είχε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος 
δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι προτάσεις του για μία τελωνειακή ένωση μετά από το Brexit θεωρούνται «αξιόπιστες».
 
Σε ένα μήνυμα με αποδέκτες και στο δικό του κόμμα, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα οκτώ βουλευτές, ο Τζέρεμι Κόρμπιν διαβεβαίωσε ότι το δεύτερο δημοψήφισμα εξακολουθεί να συνιστά πιθανή επιλογή πολιτικής για τους Εργατικούς.
 
Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η πρωθυπουργός Μέι επιδιώκει «να εξαντλήσει το χρόνο» και την κατηγόρησε ότι κρατά στο τραπέζι ένα πιθανό μη συντεταγμένο Brexit  «με όλη τη ζημιά που αυτό προκαλεί».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα ως και 25 κυβερνητικά στελέχη σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της αναβολής του Brexit.

Οι «αντάρτες» Συντηρητικοί πιστεύουν ότι έχουν αρκετούς βουλευτές στο πλευρό τους ώστε να περάσουν από τη Βουλή των Κοινοτήτων μια τροπολογία, με την οποία θα ζητείται από την κα Μέι να αναβάλει το Brexit.