Αυξάνεται το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, ανέρχεται σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στο κόστος δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, να ανέρχεται σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός ίσως ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου ενισχύεται την Πέμπτη κατά σχεδόν 11 μονάδες βάσης, στο 2,94%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία, εν μέσω σκαμπανεβασμάτων, που ακολουθεί από τον Μάρτιο του 2023.

Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ήταν αρνητική, δηλαδή η Γερμανία πληρωνόταν για να δανειστεί για δέκα χρόνια.  

Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αυξάνεται κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,30%.

Επιπλέον, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,91%, του γαλλικού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,51%, του ισπανικού κατά επίσης 10 μονάδες βάσης, στο 4,04%, ενώ το 10ετες ομόλογο της Ελλάδας ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης, στο 4,47%. Κατά 10 μονάδες βάσης αυξάνεται και το 10ετές ομόλογο Πορτογαλίας, στο 3,71%.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ για να δανειστούν για δέκα έτη θα πρέπει να καταβάλουν επιτόκιο 4,64%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χειρότερη από αρχικούς φόβους η γερμανική ύφεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ