Τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος οι υπουργοί Οικονομικών στο Ecofin της Τρίτης. Όμως, παρά την πίεση που υπάρχει για σύγκλιση των απόψεων, τα κράτη μέλη βρίσκονται ακόμη μακριά από την επίτευξη ενός συμβιβασμού, με αποτέλεσμα μια συμφωνία να φαίνεται αδύνατη πριν το Νοέμβριο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.
«Οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι αρκετά σημαντικές, ειδικά σε σχέση με τους αριθμητικούς δείκτες της μείωσης του χρέους, που είναι βέβαια και στο επίκεντρο της διαμάχης» σχολίασε, στο Reuters, Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Θυμίζουμε πως η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας «πάγωσαν» το 2020 λόγω της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία, όμως πρόκειται να ενεργοποιηθούν εκ νέου από τις αρχές του 2024. Κάτι που σημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια για την τροποποίηση τους έχουν πλέον στενέψει επικίνδυνα.
Οι προτάσεις που έχει υποβάλλει η Κομισιόν εξακολουθούν να συναντούν αντιδράσεις από τα κράτη μέλη, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι υπερχρεωμένες χώρες του νότου επιμένουν σε μεγαλύτερη ευελιξία με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, ενώ οι «σκληροπυρηνικές» του βορρά αντιστέκονται στη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.
Ειδικά η Γερμανία υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ φαίνεται να επιμένει πως η περικοπή του δημόσιου χρέους πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον στο 1% επί το ΑΕΠ ετησίως, ενώ η Γαλλία θα προσέλθει στη συνάντηση υπερασπιζόμενη την άποψη πως μια μείωση του χρέους σε ένα φάσμα τετραετίας είναι επαρκές. Τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να επεκταθούν σε επτά χρόνια, εάν η κυβέρνηση του κράτους μέλους επενδύσει σε τομείς που η Κομισιόν θεωρεί ως υψηλής προτεραιότητας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Θα πρέπει να γίνουμε πιο φιλόδοξοι ως προς το μονοπάτι μείωσης των χρεών» επανέλαβε σήμερα από το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι οι ετήσιοι δείκτες μείωσης του δημοσίου χρέους θα πρέπει να είναι κοινοί για όλες τις χώρες.
Οι προτάσεις που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν διατηρούν τους στόχους για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο 3% επί το ΑΕΠ και χρέος στο 60% επί το ΑΕΠ. Όμως, προτάσσουν μεγαλύτερη ευελιξία με την υποβολή από τα κράτη μέλη μεσοπρόθεσμων, 4ετών, δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων βάσει των οποίων θα καθορίζεται ένα… αλά καρτ μονοπάτι επίτευξης των στόχων. Μάλιστα, υπάρχει και παράθυρο πιθανής χρονικής παράτασης.
Πέρα από την έλλειψη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση των κανόνων, υπάρχει και διάσταση απόψεων για την ισορροπία των εξουσιών ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το μονοπάτι που θα χαράσσεται για τη μείωση των χρεών των κρατών μελών, για το πλαίσιο επιβολής των νέων κανόνων και βέβαια για τα πειθαρχικά μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση εκτροχιασμού των κυβερνήσεων.
Η Ισπανία, που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την ευρωπαϊκή προεδρία, ήλπιζε να φτάσει τις συνομιλίες κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατά τη συνάντηση των υπουργών στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Όμως, δεδομένου πως αυτό φαίνεται ήδη αρκετά δύσκολο, λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχουν, από τη Μαδρίτη διαρρέουν πως είναι έτοιμοι να διοργανώσουν και μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να υπάρχει deal πριν τα τέλη της χρονιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχίες Λαγκάρντ για τις τιμές του πετρελαίου - Τι είπε στο Eurogroup