Οι «Ροζ πάνθηρες» των «λεφτών» αισθημάτων

Τα dating apps, οι γνωριμίες και η «ρομαντική απάτη»

Της Άννας Κριθαρίδου

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι ανά το παγκόσμιο, στρέφονται σε dating apps με σκοπό να γνωρίσουν κάποιον. Εντούτοις, όμως, αντί να βρουν τον ρομαντισμό ή τον αγαπημένο που αναζητούν, ορισμένοι έρχονται αντιμέτωποι με απατεώνες, οι οποίοι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν και να τους αποσπάσουν υπέρογκα ποσά. Οι εν λόγω απατεώνες, επιλέγουν τη μέθοδο της «ρομαντικής απάτης» για να αποσπάσουν από τα υποψήφια «θύματα» αστρονομικά ποσά, σαν «δανεικά», χρησιμοποιώντας τη γοητεία και την πειθώ τους.

«Απατηλές ιστορίες»

Κατά καιρούς, ακούμε διάφορες ιστορίες γυναικών που εξαπατήθηκαν σε ιστότοπους γνωριμιών και τους απέσπασαν υπέρογκα ποσά. Μια εξ αυτών, υπήρξε και η Βρετανίδα Rachel Illwell, η οποία, σύμφωνα με την «Daily Mail», ήρθε αντιμέτωπη με την πτώχευση καθώς μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε 113.000 λίρες. Ο δικός της Γολγοθάς, άρχισε όταν μπήκε σε κάποιο site γνωριμιών, όπου εκεί «ερωτεύτηκε» έναν άνδρα, ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν στρατιωτικός και χρειαζόταν «δάνειο», καθώς την έπεισε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. Η 50χρονη γυναίκα και όντας ερωτοκτυπημένη, έστειλε στον εν λόγω άνδρα το υπέρογκο ποσό, χωρίς να γνωρίζει ότι όλο αυτό ήταν ένα απατηλό ψέμα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η ίδια αντιλήφθηκε ότι όλο αυτό ήταν ένα «καθολικό» ψέμα  και προσπάθησε να πάρει πίσω τα χρήματά της από την τράπεζα που πήρε δάνειο, ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό. Μάλιστα, η ίδια ακόμη και μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται σε απόγνωση και προσπαθεί να ξεχρεώσει το δάνειο που πήρε.

«Ο Νιγηριανός απατεώνας»

Ο Ramon Abbas θεωρείται από το FBI ως ένας από τους πιο μεγαλύτερους (ρομαντικούς) απατεώνες στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, πηγή έμπνευσης του Abbas, ήταν η φτώχεια που βίωσε στα παιδικά του χρόνια, στη Νιγηρία. Έτσι, δημιούργησε τους «yahoo boys», οι οποίοι είναι γνωστοί ως «ρομαντικοί απατεώνες».  Ένα από τα μεγαλύτερα «ρομαντικά εγκλήματά» του, ήταν το 2020, όπου ο Abbas, πήρε την ταυτότητα ενός τραπεζίτη στη Νέα Υόρκη για να «εγκλωβίσει» το θύμα του, έναν επιχειρηματία από το Κατάρ που αναζητούσε δάνειο $15 εκατομμυρίων για να κτίσει ένα νέο σχολείο.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, ο Αbbas και μια συμμορία φερόμενων μεσαζόντων στη Νιγηρία και στις ΗΠΑ «έκλεψαν» από το θύμα περισσότερα από  $1.000.000.

Κάποια από αυτά «ξεπλύθηκαν» με την αγορά ενός ρολογιού αξίας $230.000, ωστόσο,  οι «ρωγμές» μεταξύ της συμμορίας άρχισαν να φαίνονται. Ένα μέλος της συμμορίας, απείλησε να αποκαλύψει την απάτη, καθώς ήταν δυσαρεστημένος για τα χρήματα που έπαιρνε. Έτσι, ο Αbbas, πήρε δραστικά μέτρα και αποφάσισε να του κλείσει το στόμα, στέλνοντας,  μήνυμα στην επαφή του –τον Νιγηριανό αστυνομικό Αbba Ciari, λέγοντας: «Θέλω να τον δείρετε!». Εικάζεται ότι ο Ciari, συνέλαβε παράνομα και κρατούσε τον μεσάζοντα για ένα μήνα σε ένα άθλιο νιγηριανό κελί. Το διάστημα αυτό, αναζητείται στις ΗΠΑ με κατηγορίες απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κλοπή ταυτότητας. Πάντως, ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εγκληματική σχέση με τον Αbbas.

«Έρευνες FBI»

Το FBI προειδοποίησε -πολλάκις- ότι μια τεράστια αύξηση των διαδικτυακών ρομαντικών απατών έκανε τους Αμερικανούς να χάσουν περισσότερα από $113.000.000 από τις αρχές του 2021 και όλα αυτά γίνονται με την εξής απλή μέθοδο: βρίσκουν διαφόρων ειδών θύματα σε dating apps, τα δελεάζουν και οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ψευδαίσθηση μιας ρομαντικής σχέσης που προβάλλουν για να χειραγωγήσουν τους στόχους για την αποστολή.

Πάντως, οι αναφορές εγκλημάτων στο Διαδίκτυο για το 2019 και το 2020 που δημοσιεύτηκαν από το Internet Crime Complaint Center του FBI, καταδεικνύουν ότι οι ρομαντικές απάτες έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς να χάσουν περισσότερα από $1 δισεκατομμύριο ($475 εκατομμύρια  το 2019 και περισσότερα από $600 εκατομμύρια το 2020).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το FBI και το FTC εξέδωσαν κι άλλη προειδοποίηση για αύξηση τής εν λόγω απάτης, που επικεντρώνεται σε μέλη της κοινότητας LGBTQ+ , τα οποία χρησιμοποιούν εφαρμογές και ιστότοπους γνωριμιών.

«Ο βασιλιάς των διαμαντιών»

Το Netflix, έχει «αγοράσει» τα δικαιώματα για το ντοκιμαντέρ, με σημείο αναφοράς τον καταζητούμενο Simon Leviev, ο οποίος παρουσιαζόταν ως γόνος μιας ισραηλινής πλούσιας οικογένειας που ασχολείται με διαμάντια και «αλίευε» θύματα μέσω του Tinder. Στην εν λόγω πλατφόρμα, γνώρισε μια κοπέλα από τη Νορβηγία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Εκείνος της παρουσιάστηκε ως «δισεκατομμυριούχος playboy» και κάπως έτσι άρχισε το παραμυθένιο ειδύλλιο που γρήγορα εξελίχθηκε σε «ρομαντική απάτη», καθώς άφησε εκτεθειμένη την εν λόγω κοπέλα και με χρέη άνω των $200.000. Ο Simon  εκμεταλλευόταν οικονομικά τις γυναίκες που γνώριζε μέσω Tinder, κάνοντας μαζί τους πολυτελή ταξίδια, χρησιμοποιώντας χρήματα που είχε πάρει από άλλες γυναίκες.

Έπειτα, τους ζητούσε πολλά χρήματα με διάφορα προσχήματα, συνήθως επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι μια εξ αυτών των απατημένων γυναικών, του την «έφερε», μιας και τον κατέδωσε στην Interpol, με αποτέλεσμα την ημέρα της πτήσης του, με προορισμό την Αθήνα, να συλληφθεί για πλαστογραφία. Αφότου, εξέτισε την ποινή του, ο Simon, εγκαταστήθηκε στο Ισραήλ, όπου εκεί εργάζεται ώς Χρηματοικονομικός Σύμβουλος ενώ διατηρεί σχέση με ένα μοντέλο. 

Τα θύματα μοιράζονται την ιστορία τους σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο «The Tinder Swindler».

«Rom-Com παράγοντες/συμβουλές»

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία (COVID-19), ενίσχυσε αυτού του είδους τις απάτες, καθώς περιόρισε τη δυνατότητα των ανθρώπων να αναζητούν γνωριμίες τετ-α-τετ, με αποτέλεσμα να οδηγήσει αρκετούς στο να στραφούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών. Όλο αυτό, ελλοχεύει κινδύνους και γι’ αυτό θα ήταν καλό να γνωρίζετε κάποιες ειδικές συμβουλές, για να αποφευχθεί το «μοιραίο». Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τους κυριότερους παράγοντες που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο «έπεσε» θύμα διαδικτυακής απάτης.

- Εάν αρνείται να μιλήσει για το  άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο και βρίσκει δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν έχουν συναντηθεί ακόμα ή δεν έχουν κάνει βιντεοκλήση.

- Φαίνεται να έχει εμμονή με κάποιο άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο πρόσφατα.

-Εάν ταράζεται, όποτε κάνετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον ρομαντικό σύντροφό του/της, ενώ συχνά, δεν ξέρει και τι να σας απαντήσει.

-Εάν αναφέρει ότι έχει στείλει χρήματα ηλεκτρονικά σε κάποιο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει γνωρίσει από κοντά.

Διαβάστε επίσης: Εώς και 25% έκπτωση για αεροπορικά εισιτήρια από την Wizz Air

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ