Στα 98,3 δισ. στερλίνες ο δανεισμός Βρετανίας σε 7 μήνες

Αυτό το ποσό ήταν μικρότερο από τα 115,2 δισ. στερλίνες που προέβλεπε να δανειστεί το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), αλλά και μεγαλύτερο κατά 21,9 δισ. στερλίνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα

Το μέχρι σήμερα ποσό ετήσιου δανεισμού της βρετανικής Κυβέρνησης υπολείπεται των προβλέψεων, παρά τον σημαντικό δανεισμό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ενισχύοντας τον Υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ την παραμονή της επικαιροποίησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ανήλθε σε 98,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (123,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το επτάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Αυτό το ποσό ήταν μικρότερο από τα 115,2 δισ. στερλίνες που προέβλεπε να δανειστεί το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), αλλά και μεγαλύτερο κατά 21,9 δισ. στερλίνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ONS ανακοίνωσε επίσης ότι ο δανεισμός έφτασε τα 14,9 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4 δισ. στερλίνες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της αύξησης που σημειώθηκε σε πληρωμές επιδομάτων και τόκων.

Επιπλέον, η ONS ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα ανήλθε σε 2,64 τρισεκατομμύρια λίρες στο τέλος Οκτωβρίου, ή περίπου 97,8% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Βρετανίας.

Αυτό είναι υψηλότερο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και παραμένει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η επικαιροποίηση του προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών, ή αλλιώς η φθινοπωρινή δήλωση, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα μπορούσε να καθορίσει τις πιθανότητες επανεκλογής της συντηρητικής Κυβέρνησής του - ή το μέγεθος της ήττας της.

Το κόμμα υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρόφηση €878 εκατ. μέχρι τέλος του 2023 επιτυγχάνει η Κύπρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ