Ενώπιον της Γερουσίας οι CEOS αμερικανικών τραπεζών - Τάσσονται κατά νέων κανόνων

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs αναμένεται πως θα αντιδράσουν στις προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών

Ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας θα παρουσιαστούν την Τετάρτη, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, όπου πιθανότατα θα αντιδράσουν στις προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου και άλλοι νέοι κανονισμοί που εξετάζονται από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα βλάψουν τις αγορές πιστώσεως και την ευρύτερη οικονομία.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος της Επιτροπής Sherrod Brown ισχυρίστηκε ότι οι τράπεζες «επιβραβεύουν τις εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές για τους Αμερικανούς». Το Κογκρέσο καλεί τους Διευθύνοντες Συμβούλους στο πλαίσιο της ετήσιας εποπτείας των εταιρειών της Wall Street.

Οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα ενυπόθηκα δάνεια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομία είναι επίσης πιθανό να αποτελέσουν θέματα κατά την εμφάνιση των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσαν στελέχη και αναλυτές.

Το «Τελικό παιχνίδι της Βασιλείας»

Ο τραπεζικός κλάδος διεξάγει μια έντονη εκστρατεία για να μην περάσει η πρόταση «Τελικό παιχνίδι της Βασιλείας», η οποία αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες πρέπει να υπολογίζουν τα κεφάλαια τα οποία απορροφούν τις ζημίες τους, και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αναπτύσσουν κανονισμούς για τον δίκαιο δανεισμό και το ανώτατο όριο αμοιβών των τραπεζικών στελεχών, μεταξύ άλλων κανόνων.

Η παρουσία τους στην Επιτροπή, προσφέρει στους CEO την ευκαιρία να πείσουν τους βασικούς μετριοπαθείς Δημοκρατικούς Γερουσιαστές ότι ο κανόνας της Βασιλείας, του οποίου ηγείται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να καταπνίξει τον δανεισμό, πλήττοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Εάν τεθεί σε ισχύ όπως έχει συνταχθεί, η πρόταση αυτή θα αλλάξει ριζικά την αμερικανική οικονομία με τρόπους που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει μελετήσει ή εξετάσει», αναμένεται να πει ο Τζέιμι Ντίμον, Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας JPMorgan, στην προετοιμασμένη κατάθεσή του που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή την Τρίτη.

«Πολλές τράπεζες, απλώς θα σταματήσουν να προσφέρουν ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες και όσες το κάνουν θα πρέπει να χρεώνουν περισσότερα γι' αυτά», σημειώνει.

Άλλοι νέοι κανονισμοί για τους καταναλωτές δείχνουν επίσης μια «ανησυχητική» έλλειψη αυστηρής οικονομικής ανάλυσης, θα πει επίσης ο κ. Ντίμον.

Ποιοι άλλοι θα εμφανιστούν

Οι υπόλοιποι διευθύνοντες σύμβουλοι που θα εμφανιστούν είναι οι εξής: Brian Moynihan της Bank of America, Charles Scharf της Wells Fargo, David Solomon της Goldman Sachs, James Gorman της Morgan Stanley, Ronald O'Hanley της State Street και Robin Vince της BNY Mellon.

Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κεφαλαίου, είναι απαραίτητοι για την προστασία του τραπεζικού συστήματος από απρόβλεπτα σοκ, ιδίως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα φέτος.

Ενώ οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναμένεται να έχουν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων που γενικά αντιτίθενται στους αυστηρούς κανονισμούς, θα πρέπει να πείσουν τους δύσπιστους Δημοκρατικούς νομοθέτες ότι ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ισχυρό και το ζηλεύει ο κόσμος», θα πει ο κ. Gorman της Morgan Stanley.

«Οι οριζόντιες αυξήσεις κεφαλαίου για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες - οι οποίες ήδη υποβάλλονται κάθε χρόνο σε αυστηρά τεστ αντοχής και υποχρεούνται να διατηρούν πρόσθετα ειδικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας - είναι εντελώς περιττές», θα προσθέσει.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών εμφανίζονται ενώπιον του Κογκρέσου εδώ και αρκετά χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007- 09 και τα επακόλουθα σκάνδαλα που έσπρωξαν τον κλάδο στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ανακατατάξεις στην ηγετική πυραμίδα της Astrobank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ