Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασίες έργων τέχνης και κοσμημάτων

«Τα κοσμήματα και τα είδη πολυτελείας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ»

Ο τομέας των δημοπρασιών γνώρισε μια εξαιρετική χρονιά το 2023. Τουλάχιστον 70 έργα τέχνης και κοσμήματα πουλήθηκαν για πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσαν οι δυο διάσημοι οίκοι Christie’s και Sotheby’s.

«Οι δημοπρασίες την περασμένη χρονιά  στους  οίκους  Christie’s και Sotheby’s απέφεραν πωλήσεις ύψους 13.188 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μια πιο συγκρατημένη ανάλυση της Artsy, μιας διαδικτυακής εταιρείας μεσιτείας τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Τα κοσμήματα και τα είδη πολυτελείας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ», γράφει η γερμανική Handelsblatt. «Οι μακροοικονομικές συνθήκες και το κλίμα αβεβαιότητας προκάλεσαν επίσης την άνοδο των πωλήσεων σε δημοπρασίες στους οίκους Christie’s και Sotheby’s.»

Στη Γενεύη, ο οίκος Christie’s δημοπράτησε τον περασμένο Νοέμβριο το “Bleu Royal” αντί 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εσωτερικά αψεγάδιαστο μπλε διαμάντι που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία

Το Βασιλικό Μπλε διαμάντι, με σχήμα αχλαδιού, είναι τόσο ιδιαίτερο και εξαιτίας του μεγέθους του. «Στα 17,6 καράτια, είναι το μεγαλύτερο στο είδος του» εξήγησε ο Ραχούλ Καντάκια, επικεφαλής στο διεθνές τμήμα κοσμημάτων του Christie’s.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Sotheby’s, Τσαρλς Στιούαρτ, ανέφερε ότι πέρυσι ήταν μια από τις «δυνατότερες οικονομικές χρήσεις» με συνολικές πωλήσεις «περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο ανταγωνιστής οίκος Christie’s  είχε επίσης ιδιαίτερη επιτυχία. Οι συνολικές πωλήσεις του Christie για το 2023 είναι 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκιγιόμ Τσερουτί.

Η Hiscox, μια βρετανική εταιρεία ασφάλισης έργων τέχνης με έδρα τις Βερμούδες, συγκέντρωσε τις πιο σημαντικές δημοπρασίες που έγιναν σε όλο τον κόσμο το 2023. Μερικά έργα πουλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές , όπως ο πίνακας με τίτλο «Κυρία με βεντάλια» που απεικονίζει μια άγνωστη γυναίκα, αν και πολλοί πιστεύουν, ότι μπορεί να πρόκειται για την Γιοχάνα Στάουντε, ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του περιζήτητου Αυστριακού ζωγράφου  πορτρέτων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο πίνακας, αγοράστηκε για 86 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s τον περασμένο Ιούνιο.

Το έργο του Klimt αποκτήθηκε από έναν ανώνυμο αγοραστή σε λιγότερο από δέκα λεπτά προσφοράς.Πρόκειται για το ακριβότερο έργο, που έχει προσφερθεί ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη, αφού ξεπέρασε το γλυπτό «Άνδρας που περπατά I», του Αλμπέρτο Τζιακομέτι που κατείχε το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου τέχνης σε δημοπρασία στην Ευρώπη, έχοντας πωληθεί  για 75,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Κυρία με βεντάλια» ήταν το τελευταίο έργο που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1917, καθώς βρέθηκε στο ατελιέ του πάνω στο καβαλέτο  όταν ο καλλιτέχνης πέθανε τον Φεβρουάριο του 1918 από πνευμονία ως αποτέλεσμα της πανδημίας Ισπανικής γρίπης που σάρωνε τον κόσμο.

Ο δεύτερος πιο ακριβός Πικάσο
Ενας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, «Η γυναίκα με το ρολόι» πουλήθηκε πέρυσι στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για 128,5 εκατομμύρια ευρώ. Χρονολογείται από το 1932 και είναι ένα από τα αριστουργήματα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη. Στην πραγματικότητα, έφτασε στη δεύτερη υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε ποτέ για έναν από τους πίνακές του. « Οι Γυναίκες του Αλγερίου», έργο ζωγραφισμένο από τον Πικάσο το 1955, πουλήθηκε το 2015 αντί 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου «Christie’s», συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του 12%.

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των «Γυναικών του Αλγερίου», με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά τον θάνατό του. Έφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία.
Το υψηλότερο  πάντως (καταγεγραμμένο) ποσό που είχε πληρωθεί ποτέ για αγορά πίνακα από ιδιώτη ήταν τα 142 εκατ. δολάρια, με την προμήθεια, για το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον με τα πορτρέτα του Λούσιαν Φρόιντ.

Η αρχαιότερη εβραϊκή Βίβλος
Η αρχαιότερη και πληρέστερη εβραϊκή Βίβλος στον κόσμο, που χρονολογείται από το 900 μ.Χ. και είναι γνωστή ως Κώδικας Σασούν, αποκτήθηκε τον περασμένο Μάιο για λογαριασμό του Μουσείου του Εβραϊκού Λαού στο Τελ Αβίβ, αντί  31,5 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου. «Η Εβραϊκή Βίβλος είναι το ιερό, θεμελιώδες κείμενο για τους λαούς σε όλο τον κόσμο», είπε η Σάρον Μιντς, επικεφαλής της Ιουδαϊκής πτέρυγας του Sotheby’s και προσθέτει. «Στον Κώδικα Σασούν αποκαλύπτεται μια μνημειώδης μεταμόρφωση στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, φέρνοντας στο φως την πλήρη ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ σε μορφή βιβλίου». Για την ιστορία, τη Βίβλο αυτή είχε αγοράσει ο Νταβίντ Σόλομον Σασούν για μόλις 350 λίρες, το 1929 .

Δύο πολύτιμοι λίθοι  για 32 εκατομμύρια
Δύο εξαιρετικά σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι πουλήθηκαν επίσης πέρυσι τον Ιούνιο σε μία δημοπρασία για 32 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το ροζ διαμάντι Eternal Pink 10,57 καρατίων που πουλήθηκε μαζί με ένα ρουμπίνι που βρέθηκε τον Μάιο του 2022. Οι δυο πολύτιμοι λίθοι αγοράστηκαν από ιδιώτη συλλέκτη από τη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια Ferrari GTO του 1962 έγινε το πιο ακριβό αυτοκίνητο της ιταλικής μάρκας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, αφού έφτασε τα 48,3 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι το δεύτερο πιο ακριβό δημοπρατημένο αυτοκίνητο όλων των εποχών, το οποίο ξεπέρασε μόνο μια Mercedes-Benz που πουλήθηκε το 2022 για 135 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιστολή του Κολόμβου
Μια επιστολή με την ονομασία «De insulis nuper inventus» (Από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα νησιά) που γράφτηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο τον Μάιο του 1493 , η οποία περιείχε τις ανακαλύψεις του στην Αμερική, πουλήθηκε από τον Οίκο Christie’s σε έναν ανώνυμο αγοραστή τον περασμένο Οκτώβριο για 3,92 εκατομμύρια ευρώ.
Το χειρόγραφο παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα σε μια βιβλιοθήκη στην Ελβετία. Το αρχικό έγγραφο προφανώς είχε κλαπεί πολλές φορές στους περισσότερους από πέντε αιώνες ύπαρξής του και έχει επίσης πλαστογραφηθεί ευρέως .
Άλλα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν το 2023 εκτός τέχνης προσελκύουν επίσης την προσοχή, όπως μια παρτίδα με φανέλες  του Μέσι , που πουλήθηκαν για 7 εκατομμύρια ευρώ.
Δημοπρατήθηκαν επίσης ένα φόρεμα της Λαίδης Νταϊάνα για ένα εκατομμύριο ευρώ και ένα πιάνο που ανήκε στον Φρέντι Μέρκιουρι το οποίο πουλήθηκε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιωτικές συμφωνίες
Αυτά είναι βέβαια τα επίσημα νούμερα, καθώς όλο και περισσότεροι πλούσιοι θέλουν να αποφύγουν τις δημοπρασίες έργων τέχνης στους οίκους Sotheby’s και Christie’s. Αντίθετα, απλώς αναθέτουν απευθείας στους οίκους δημοπρασιών να βρουν τα έργα για αυτούς
Τα έσοδα από τις λεγόμενες «ιδιωτικές συμφωνίες» που οργάνωσε ο Sotheby’s για συλλέκτες εκτός της αίθουσας δημοπρασιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 8%  στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Η Κυβέρνηση δεν θα διαστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές για Τ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ